W związku z tym - jak podkreślił Borowski podczas śniadania prasowego - Banki Żywności realizują projekt z wykorzystaniem innowacyjnego systemu MOST, mający na celu zminimalizowanie skali marnotrawstwa żywności z takich źródeł jak produkcja oraz dystrybucja żywności. Dodał, że swe działania kierują bezpośrednio do producentów i sprzedawców żywności.

Dodał, że celem współrealizowanego przez Banki Żywności projektu jest opracowanie i wdrożenie do przedsiębiorstw "łańcucha żywnościowego" - procedur ograniczenia strat i marnotrawstwa żywności z wykorzystaniem innowacyjnego systemu MOST (Model Ograniczenia Strat i Marnowania Żywności z Korzyścią dla Społeczeństwa). Jako przykład podał branżę mleczarską, produkującą towary o krótkim terminie przydatności do spożycia.

Borowski powiedział, że w ramach MOST-u Banki nawiązały współpracę z kilkoma sieciami handlowymi, które zobowiązały się informować i przekazywać im towary o dacie bliskiej przeterminowania. "Zachęcamy też producentów do współpracy z nami. Jesteśmy przygotowani do jej przechowywania i przewożenia w odpowiednich warunkach" - podkreślił.

Przypomniał, że na terenie całej Polski przez cały rok działają 32 Banki Żywności, które do tej pory przekazały potrzebującym łącznie 758 ton żywności o wartości ponad 2 mld złotych. Dzięki temu udało się przygotować 1,5 mld posiłków.

Jak mówił Borowski Banki Żywności od 20 lat ratują żywności przed zmarnowaniem, edukują i wspierają najbardziej potrzebujących. Dodał, że dzięki współpracy z sieciami handlowymi banki zbierają i magazynują żywność, którą następnie przekazują lokalnym organizacjom społecznym: hospicjom, domom samotnej matki, schroniskom dla ofiar przemocy, noclegowniom dla bezdomnych, jadłodajniom dla ubogich, rodzinnym domom dziecka, świetlicom środowiskowym.

Reklama

"W odniesieniu do skali marnowania żywności przez takie sektory spożywcze jak produkcja i sprzedaż, które odpowiadają za straty rzędu 21,5 mln ton żywności w Unii Europejskiej. Banki żywności chcą dotrzeć ze swoją misją bezpośrednio do producentów i sprzedawców żywności. Bez podjęcia tych działań ilość nieracjonalnie wykorzystanej żywności będzie dalej rosnąć" - podkreślił Borowski.

"Podstawowym proponowanym rozwiązaniem i celem społecznym projektu jest przekazywanie żywności, w tym przede wszystkim produktów o krótkim terminie przydatności do spożycia do Banków Żywności. Dla zachowania bezpieczeństwa i jakości będzie się to odbywać dzięki wdrożeniu systemu MOST" - podkreślił Borowski.

Przedstawiciele Banków Żywności podczas spotkania podkreślali, że potrzebna jest duża kampania edukacyjna konsumentów, ponieważ w ich ocenie konsumenci "nie czytają daty ważności artykułów spożywczych, a bardzo często nie posiadają wiedzy ba temat przechowywania żywności w domu".

Podkreślali też, "polskie zakłady spożywcze mocno się zmodernizowały i straty żywności z tego tytułu są w Polsce niewielkie, a najwięcej marnowanej żywności jest przez konsumentów".

Na pytanie PAP, ile ton żywności rocznie marnowanych jest w Polsce, nikt z przedstawiciel Banków Żywności nie potrafił na nie odpowiedzieć, gdyż - jak mówili - w Polsce nie były w tym zakresie prowadzone szczegółowe badania. (PAP)