2,8 mln hektarów – taką powierzchnię zajmują uprawy owoców w Unii Europejskiej. Kolejne 2,1 mln hektarów przypada na warzywa – wynika z danych Eurostatu.
Pod względem powierzchni upraw owoców, prym wiedzie Hiszpania. W ubiegłym roku plantacje owoców zajmowały 942 tys. ha. To aż 33 proc. całkowitego areału UE. Z kolei Włochy miały najwięcej powierzchni upraw warzyw – 420 tys. ha, czyli 19,8 proc. całkowitej powierzchni w UE.
Biorąc pod uwagę wielkość produkcji, symbolem unijnego rolnictwa mogłoby zostać jabłko. To właśnie ten owoc jest najczęściej uprawianym owocem we wspólnocie. W 2016 roku zbiory jabłek w całej Unii wyniosły 12,5 mln ton. To prawie 25 kg na mieszkańca Unii. Najpopularniejszym warzywem są zaś pomidory – zeszłoroczne zbiory to ok. 18,5 mln ton, czyli 36 kg na mieszkańca UE.
Niekwestionowanym liderem w produkcji jabłek w Europie jest Polska. Więcej niż jedno na cztery jabłka w UE pochodzi właśnie znad Wisły (28,7 proc.). Na drugiej pozycji uplasowały się Włochy (19,6 proc.), a na trzecim – Francja (14,5 proc.). Jesteśmy też największym producentem wiśni w Unii (29,3 proc. całości zbiorów w UE), wyprzedzając pod tym względem Hiszpanię (11,9 proc.), Włochy (11,2 proc.) i Węgry (9,9 proc.). W produkcji truskawek jesteśmy na drugim miejscu w UE (17,4 proc.). Zdecydowanie wyprzedza nas tu Hiszpania, z której pochodzi aż 31,6 proc. tych owoców. Trzecie miejsce zajmują Niemcy (12 proc.). Rynek brzoskwiń w Unii zdominowały trzy kraje: Włochy (33,9 proc.), Hiszpania (33,6 proc.) oraz Grecja (23,3 proc.). Stąd pochodzi łącznie 91 proc. tych owoców w UE.
Polska zdobyła też pierwsze miejsce pod względem produkcji marchewki ( 14,7 proc. zbiorów w UE). Za nami plasują się Wielka Brytania (12,9 proc.), Niemcy (11,5 proc.), Holandia (10,7 proc.) i Francja (10,4 proc.). Uprawa pomidorów to domena Włochów i Hiszpanów – tutejsze zbiory stanowią odpowiednio 35,5 proc. i 28,2 proc. całkowitej produkcji w UE. Na kolejnych miejscach znalazły się: Portugalia (9,1 proc.), Grecja (5,5 proc.), Holandia (4,8 proc.) i Polska (4,7 proc.).
W przypadku ogórków, trzy kraje odpowiadają za niemal dwie trzecie zbiorów tych warzyw w UE. Chodzi o Hiszpanię (28,1 proc.), Polskę (20,4 proc.) i Holandię (16,5 proc.). Największymi producentami cukinii są natomiast Hiszpania (38,1 proc.) i Włochy (36,3 proc.).
>>> Czytaj też: To będzie czarny rok na rynku oliwy. Produkcja spadnie o ponad połowę