Rozbudowa obszaru fermentacji w browarze trwała blisko rok. Projekt, który obejmował postawienie osiemnastu nowych tankofermentorów wraz z kompletną instalacją technologiczną i stacją mycia CIP został pomyślnie zakończony w marcu br.

Tym samym, do rozlewu butelkowego, puszkowego i do KEG (beczka) przekazywane jest już piwo wyprodukowane w osiemnastu nowych tankofermentorach (TKF) o pojemności 5 500 hl.

Nowe zbiorniki TKF, które dołączyły do siedemnastu dotychczasowych tankofermentorów o całkowitej pojemności 5,050 hl i dwunastu tanków o pojemności 2 500 hl, wykorzystywane będą zarówno do fermentacji, jak i dojrzewania piwa.

- Realizacja projektu rozbudowy pozwoliła Browarowi Okocim na zwiększenie mocy produkcyjnych do 400 000 hl miesięcznie – mówi Tomasz Malec, dyrektor Browaru Okocim.

Reklama