Sfinks Polska złożył odwołanie od decyzji prezesa Urzędu Ochrony Konkurencji i Konsumentów (UOKiK) stwierdzającej, że umowy franczyzowe obowiązujące w tej sieci ograniczały konkurencję na lokalnych rynkach, podała spółka w komunikacie. Spółka podkreśla, że wbrew twierdzeniom prezesa UOKiK, ceny w jej sieci nie są sztywne.

"Zarzucamy decyzji sprzeczność ustaleń ze zgromadzonym materiałem dowodowym, jego subiektywną i selektywną ocenę, a nawet tendencyjną analizę dokumentacji i złożonych oświadczeń ukierunkowaną na wykazanie winy spółki" - powiedział pełnomocnik Sfinks Polska Dariusz Górnicki, cytowany w komunikacie.

Sfinks podnosi w odwołaniu, że franczyzobiorcy dysponują od kilku lat narzędziami umożliwiającymi im obniżanie cen maksymalnych poprzez system indywidualnych rabatów i promocji, jeśli uznają takie działania za stosowne, i korzystają z tego rozwiązania, co przeczy tezie o sztywnych cenach.

"Umowy franczyzowe w Sfinks Polska nie nakładają na restauratorów zbędnych ograniczeń i nawet nie mają szans zagrozić konkurencji na właściwym rynku, a co dopiero ją wyeliminować, skoro udział sieci Sphinx w rynku kształtuje się poniżej 1%" - czytamy dalej w oświadczeniu.

Reklama

Według Sfinksa ,to kolejny argument przemawiający za tym, że postępowanie w tej sprawie w ogóle nie powinno mieć miejsca. Utrzymanie karym będzie oznaczać według Sfinksa zagrożenie dla rozwoju franczyzy w Polsce.

UOKiK nałożył na spółkę 464 tys. zł kary po stwierdzeniu, że ceny oraz promocje stosowane przez franczyzobiorców ustalane są odgórnie przez spółkę Sfinks Polska, a prawo antymonopolowe zakazuje ustalania sztywnych cen sprzedaży przez przedsiębiorców działających w ramach danego systemu dystrybucji, także franczyzowego.

Sfinks Polska to największa firma restauracyjna z sektora casual dining w kraju i jedna z największych w Europie. Spółka zarządza 110 restauracjami na terenie Polski, w tym siecią 95 restauracji Sphinx (segment casual dining), 8 restauracjami Chłopskie Jadło (segment premium) i 7 restauracjami WOOK (segment casual dining).