Ogółem wszystkie kraje UE wyeksportowały w tym czasie poza wspólny rynek 2,70 mln ton wieprzowiny, co oznacza spadek o 6,0% r/r, podano w raporcie.

"Obniżenie eksportu mięsa i przetworów w omawianym okresie tego roku to głównie efekt zakazu importu wieprzowiny z UE wprowadzonego przez Rosję pod koniec stycznia 2014 r. z uwagi na afrykański pomór świń (ASF). Znacznie zmniejszyły również zakupy Ukraina i Białoruś" - czytamy w raporcie.

>>> Czytaj też: UE rozszerza sankcje wobec Rosji, ale opóźnia ich wdrożenie

Reklama

Głównymi odbiorcami mięsa i produktów wieprzowych z UE w omawianym okresie tego roku były kraje azjatyckie: Chiny, Hongkong, Japonia, Korea Płd. i Filipiny. Największy wolumen mięsa i produktów wieprzowych wyeksportowały na rynki trzecie tradycyjnie Niemcy, Dania, Hiszpania, Holandia, Francja i Polska. Z grona ważniejszych eksporterów, większość krajów zanotowała spadki wywozu, najsilniejsze obniżki dotyczyły Polski, Belgii i Francji. Zwiększyły natomiast sprzedaż na rynki trzecie m.in. Hiszpania, Holandia, Węgry i Wielka Brytania.