"Wulkanicznego" rogalika w limitowanej wersji oferuje mistrz cukiernictwa Rocco Cannavino, który zaprosił do współpracy znanego neapolitańskiego szefa kuchni Francesco Sodano.

Poranny przysmak w bardzo nietypowym wydaniu wykonany jest z całkowicie czarnego ciasta francuskiego, które zostało zabarwione węglem roślinnym - wyjaśnił Cannavino. "Magma" nadziewana jest kremem z mleka bawolic o smaku cytrynowym. W samym środku znajduje się marmolada z cytryn; także czarna, bo poddana procesowi utlenienia przez szefa kuchni. Rogalik udekorowany jest szarym popiołem jadalnym.

Cenny wypiek sprzedawany jest na specjalnej paterze przykrytej kloszem. Przekazał je szopkarz z Neapolu Marco Ferrigno, który do takiego właśnie opakowania wkłada swoje szopki. Całość zamykana jest w pudle w kształcie przypominającym Wezuwiusza.

Dochód ze sprzedaży "Magm" zostanie przekazany organizacji, niosącej pomoc bezdomnym w Neapolu - zapowiedziano w cukierni, w której przyjmowane są zapisy na czarne rogaliki. (PAP)

Reklama