"Władze Tajlandii poinformowały o dopuszczeniu do tajlandzkiego rynku mięsa wołowego i podrobów wołowych z Polski" - poinformowało w poniedziałek MRiRW.

Jak dodano, zgodnie z decyzją wydaną 18 sierpnia 2023 r. przez władze Tajlandii, "11 zakładów produkujących wołowinę uzyskało uprawnienia do eksportu na rynek Tajlandii na okres 3 lat".

"Zezwolenie zostało wydane w wyniku audytu przeprowadzonego przez tajlandzkie służby w 2022 r." - podano.

Resort przekazał, że eksport będzie możliwy po uzgodnieniu przez Główny Inspektorat Weterynarii bilateralnego wzoru świadectwa zdrowia.

Reklama

"Obecnie dokument jest opracowywany w Głównym Inspektoracie Weterynarii na podstawie wymagań przekazanych przez służbę właściwą Tajlandii" - podał Główny Inspektorat Weterynarii.

Autor: Aneta Oksiuta