Te tęsknoty widoczne wciąż są zwłaszcza w Polonii – markowe produkty Wedla wciąż są tam pilnie poszukiwane, szczególnie w okresie przed Wielkanocą.
Wielkanoc to czas, gdy tradycja spotyka się z nowoczesnością, a słodycze odgrywają ważną rolę zarówno w domowych wypiekach, jak również jako drobne upominki.
Fakt mało znany: żniwa czekoladowe w Polsce przypadają na marzec i kwiecień
Według danych analizowanych przez firmę Wedel średnia sprzedaż w kategorii produktów, takich jak czekoladowe zajączki czy małe jajeczka, rośnie trzykrotnie względem średniej miesięcznej poza okresami świątecznymi.
W okresie świąt uwaga konsumentów mocniej niż w innych miesiącach kieruje się także w stronę tabliczek czekolady (wzrost o 30%) oraz pralin (wzrost o 50%).
– Czekolada od lat pozostaje nieodłącznym elementem wielkanocnych tradycji. Jej popularność wynika nie tylko z pozytywnych skojarzeń z dzieciństwem, ale także z wszechstronnych zastosowań kulinarnych. Jest cenionym składnikiem deserów, podkreślając ich wyrafinowany charakter, co ma szczególne znaczenie podczas świątecznych spotkań rodzinnych – komentuje Krzysztof Bogacz, Dyrektor Marketingu i R&D w firmie Wedel.
Czekolada w tabliczkach oraz chaława: teraz pilnie poszukiwane
Polacy w okresie wielkanocnym nie sięgają wyłącznie po słodycze czekoladowe, ale wybierają także chałwę.
Odnotowuje ona znaczące wzrosty sprzedaży w tym okresie. Produkt ten może być składnikiem ciast wielkanocnych, jak np. mazurek czy sernik chałwowy.
Chałwę można także podawać jako deser lub traktować jako słodką przekąskę.
Czekolada: ważny składnik wielkanocnych bab i innych ciast
Jak wskazują badania przeprowadzone przez IRCenter na zlecenie firmy Wedel, święta to czas, kiedy zdecydowana większość respondentów preferuje własnoręczne pieczenie świątecznych ciast, zamiast ich kupowania. Jako jeden z kluczowych argumentów wskazujemy, że aromat domowego wypieku stanowi ważny element rodzinnego celebrowania.
Na święta i specjalne okazje chętnie decydujemy się na desery i ciasta z wykorzystaniem czekolady – takiej odpowiedzi udzieliło aż 56% ankietowanych.
Coraz częściej eksperymentujemy także w kuchni z różnymi jej rodzajami – od mlecznej, przez intensywną gorzką, po białą i coraz bardziej popularną karmelową. Szukając pomysłów na domowe wypieki i słodkości, warto zajrzeć na stronę wkuchnizwedlem.pl, która jest kopalnią inspiracji.