Instytut powstał w wyniku wcześniejszego (w 2009 r.) połączenia kilku instytutów badawczych zajmujących się przemysłem spożywczym.
Nadzór nad państwowym instytutem badawczym ma sprawować minister rolnictwa.
Przedmiotem działania Instytutu będzie prowadzenie badań naukowych w zakresie m.in. pozyskiwania, doskonalenia i przechowywania szczepów drobnoustrojów przemysłowych, doskonalenia metod obrotu i uboju zwierząt rzeźnych oraz pozyskiwania surowców spożywczych i przemysłowych pochodzenia zwierzęcego i roślinnego.
Instytut zajmie się też modyfikacją procesów bioinżynieriach i chemoinżynieryjnych, otrzymywaniem biopreparatów i chemopreparatów, opracowaniem technologii bezodpadowych.
Do zadań Instytutu będzie ponadto należało m.in. opracowanie metod: zastosowania enzymów w modyfikacji żywności, otrzymywania żywności funkcjonalnej i dietetycznej, technologii koncentratów spożywczych, technologii mięsa i tłuszczów, technologii cukrownictwa. Będą także prowadzone prace w zakresie działalności innowacyjnej mającej na celu zastosowanie nowych szczepów drobnoustrojów w technologiach przemysłu spożywczego celem poprawy ich przydatności żywieniowej oraz obniżenia kosztów produkcji, z uwzględnieniem zmniejszania szkodliwego wpływu technologii na środowisko.
Źródłem finansowania zadań Instytutu będą środki finansowe m.in. uzyskane z przychodów własnych w związku z prowadzoną działalnością, w szczególności badawczo-rozwojową oraz gospodarczą; pochodzące z subwencji i dotacji oraz z realizacji projektów finansowanych z Narodowego Centrum Badań i Rozwoju oraz Narodowego Centrum Nauki.
Projekt został skierowany do podpisu prezesa Rady Ministrów. Rozporządzenie wejdzie w życie z dniem następującym po dniu ogłoszenia. (PAP)
autor: Anna Wysoczańska
awy/ je/