Z badania wynika, że 45 procent Holendrów to tzw. fleksitarianie, czyli osoby, które ograniczają spożycie mięsa do kilku razy w tygodniu i których dieta bazuje na owocach, warzywach i rybach.

5 proc. respondentów określa się jako wegetarianie.

Naukowcy zapytali, w jakim stopniu ludzie zaczęli jeść mniej lub więcej mięsa w ciągu ostatnich 12 miesięcy. 35 procent ankietowanych twierdzi, że ograniczyło spożycie mięsa, a 58 procent, że nie zmieniło diety. Tylko 1,5 procent badanych zadeklarowało, że jadło więcej mięsa.

„Najczęściej wymienianym powodem niejedzenia mięsa na co dzień jest dobro zwierząt, siedmiu na dziesięciu respondentów stwierdziło, że bierze to pod uwagę” – czytamy w komunikacie CBS. Na drugim miejscu badani wymieniają klimat i środowisko (59 proc.).

35 proc. ankietowanych rezygnuje z mięsa ze względu na zdrowie, a 1,5 proc. z powodów finansowych.

Badanie zostało przeprowadzone w maju br. na reprezentatywnej grupie 3,6 tys. dorosłych.