Łaskun Muzang to zwierzę z rodziny łaszowatych, które zamieszkuje Azję południowo-wschodnią. Jest wszystkożerne, zjada m.in. myszy i owady, ale też owoce i ziarna kawy. Sęk w tym, że wśród ziaren kawy łaskun potrafi wybrać te najlepsze. Trawi je tylko częściowo, po czym wydala. Ludzie, trudniący się produkcją Kopi Luwak zbierają odchody łaskuna, po czym następuje długi proces czyszczenia, suszenia i prażenia "odzyskanych" ziaren.

Następnie ziarna kawy są mielone i sprzedawane najdrożej ze wszystkich kaw pod nazwą Kopi Luwak. Według smakoszy kawa ta ma delikatny smak, zdecydowanie wart swojej ceny (minimum 450 dolarów USD za kilogram). Rocznie produkuje się tylko około 400 kg Kopi Luwak.

Aby zobaczyć galerię zdjęć z procesu produkcji kawy kliknij w zdjęcie poniżej.