Jak informuje KOWR, wartość sprzedawanych za granicę towarów rolno-spożywczych z roku na rok rośnie, a tempo wzrostu eksportu przewyższa dynamikę wzrostu importu, co sprawia, że Polska umacnia swoją pozycję jako eksportera netto.

Od stycznia do sierpnia 2020 r. sprzedaż towarów rolno - spożywczych za granicę osiągnęła wartość 21,9 mld euro, o 1,2 mld euro więcej niż rok wcześniej, co oznacza wzrost o 6 proc.

KOWR ocenia, że tak dobre wyniki eksportu żywności zostały osiągnięte dzięki dobrej sprzedaży produktów w pierwszym kwartale br. oraz w czerwcu i lipcu br. Do wzrostu eksportu przyczyniła się także deprecjacja waluty krajowej względem euro i dolara amerykańskiego, mające miejsce w pierwszym kwartale br. oraz nadal korzystny dla eksporterów kurs złotego w okresie od kwietnia do sierpnia br.

Z danych KOWR wynika, że dynamika wzrostu eksportu przewyższała tempo wzrostu importu, w rezultacie dodatnie saldo wymiany handlowej zwiększyło się w porównaniu z tym samym okresem 2019 r. o 10,1 proc., osiągając 7,4 mld euro.

Reklama

W okresie ośmiu miesięcy br. podobnie jak w latach poprzednich, produkty rolno-spożywcze były eksportowane przede wszystkim na rynek unijny. Dostawy do krajów UE wygenerowały 17,5 mld euro (wzrost o 3 proc.), co stanowiło 80 proc. przychodów uzyskanych z eksportu towarów rolno-spożywczych ogółem.

KOWR zauważa, że w tym roku obserwowany jest również dość silny wzrost sprzedaży na rynki pozaunijne, co oznacza, że rodzime firmy intensywnie poszukują nowych rynków zbytu. W okresie styczeń–sierpień br. wyeksportowano z Polski produkty rolno-spożywcze o wartości 4,4 mld euro wobec 3,8 mld euro przed rokiem (wzrost o 18 proc.).

Polskimi sztandarowymi produktami w eksporcie rolno-spożywczym są : mięso, owoce, warzywa, produkty zbożowe i mleczne, a także słodycze.