Zmiana diety polegająca na odrzuceniu czerwonego mięsa i przetworzonej żywności na rzecz roślin strączkowych, pełnych ziaren i warzyw może zwiększyć oczekiwaną długość życia o ponad dekadę u osób, które wprowadzą te zmiany w drugiej i trzeciej dekadzie życia – wynika z opublikowanego w tym roku w czasopiśmie PLOS Medicine badania.

Najpopularniejszymi odmianami roślin strączkowych są fasola, w tym fasola czarna, soczewica, soja, bób, ciecierzyca, fasola nerkowata, fasola edamame i fasola lima. Spożywanie roślin strączkowych daje wiele zdrowotnych korzyści: są znakomitym źródłem białka, błonnika pokarmowego, witamin oraz antyoksydantów.

Pakowane suche rośliny strączkowe można kupić w większości supermarketów i sklepów ze zdrową żywnością. Może się wydawać, że do gotowania z użyciem strączków potrzeba dużo przygotowań, ale większość tego czasu to proces moczenia, który nie wymaga dodatkowych nakładów pracy. Innym pomysłem jest gotowanie roślin strączkowych w dużych porcjach i przechowywanie ich w szczelnych pojemnikach w lodówce lub zamrażarce – czytamy w artykule.

Reklama

Autorka podaje w artykule kilka prostych przepisów na potrawy z roślinami strączkowymi. Więcej tutaj >>>