Od kilkunastu miesięcy intensywnie się zmieniamy i myślimy o tym, jak się rozwijać, dywersyfikując przychody - mówi GP prezes spółki Zbigniew Terek.
Zmiany polegają na zmodernizowaniu 30 wagonów barowych, które jeżdżą już na 42 relacjach. Do oferty wprowadzono też kilkanaście nowych dań.
- Koszt modernizacji jednego wagonu to ok. 100 tys. zł. Razem wydaliśmy na to 3 mln zł - mówi Zbigniew Terek.
Warsowi zbrzydły jednak ciasne wagony i myśli o podboju gastronomicznego rynku poza torami. W III kwartale 2009 r. spółka chce zacząć tworzenie sieci barów przekąskowych.
Reklama
- Myślimy wstępnie o 20 lokalach w trzy lata - wyjaśnia prezes spółki.
Wśród ewentualnych lokalizacji wymienia wszystkie miasta wojewódzkie. Program pilotażowy zakłada powstanie na początek dwóch, trzech barów. Nie powstaną one jednak na dworcach kolejowych, ale w centrach handlowych.
- Badania pokazują, że powierzchnia gastronomiczna w polskich centrach handlowych urosła z początkowych 5 proc. do kilkunastu procent i cały czas się zwiększa. To dla nas duża szansa na uruchomienie barów - uważa Zbigniew Terek.
Czy znajdą się banki chętne do wyłożenia pieniędzy w niepewnych czasach?
Badania Euromonitor International są optymistyczne. Wskazują, że wydatki Polaków w barach i restauracjach będą rosły średnio o 6-7 proc. rocznie. Z danych GUS wynika, że liczba placówek gastronomicznych w Polsce rośnie niezmiennie od 10 lat. Z kolei eksperci z firmy konsultingowej Horizons for Success (HfS) podkreślają, że Polacy z wydatkami w lokalach gastronomicznych pozostają jeszcze daleko w tyle za Europejczykami z rocznymi wydatkami w wysokości 18,2 mld zł (ok. 4,8 mld euro).
Prezes twierdzi, że pierwsze lokale zostaną sfinansowane ze środków własnych spółki. Na następne trzeba będzie już zaciągnąć kredyt. Poza barami przekąskowymi spółka chce także wejść na rynek bardziej ekskluzywnych restauracji. Mają one oferować potrawy w wyższych cenach, a wystrój tych lokali ma nawiązywać do tematyki kolejowej. W 2008 roku Wars przyniósł 2,5 mln zł zysku. Zatrudnia obecnie ponad 500 pracowników.