– Naszym krajem interesują się firmy zza naszej południowej granicy. O możliwości rozwoju w Polsce dopytują m.in. Vytopna oraz czeska Svejk Restaurant – tłumaczy Michał Wiśniewski, dyrektor generalny z firmy doradczej Profit System. Tę ostatnią zachęciła duża popularność nad Wisłą Gospody u Szwejka, która została stworzona na wzór czeskich restauracji.
Na polski rynek chce również wejść globalny gracz, jakim jest Belgian Beer Cafe, słynąca z serwowania 40 smaków i typów piw. Na świecie ta sieć ma już ponad 70 placówek. W Polsce planuje na razie pierwszą.
– Chcemy ją uruchomić jeszcze przed Euro 2012 w Warszawie. W sumie na przyszły rok przewidujemy otwarcie dwóch lokali. Docelowo chcemy ich mieć w Polsce około 20. Wszystkie mają być w największych aglomeracjach – tłumaczy Magdalena Gabryelska ze spółki Aneheuser – Busch Inbev, reprezentująca w naszym kraju duńską markę.
Reklama
Skąd to zainteresowanie? Przyszły rok ma przynieść wyraźne, sięgające 5 – 7 proc. odbicie na rynku gastronomicznym. Będzie to w największym stopniu zasługą piłkarskich mistrzostw Europy. Polskę odwiedzi dodatkowo 600 – 800 tys. turystów. Znaczenie dla inwestorów ma również potencjał krajowego popytu. Z danych Eurostatu wynika, że Polacy wydają na jedzenie poza domem jedynie 3,5 proc. domowego budżetu. Dla porównania obywatele innych krajów Unii przeznaczają na ten cel trzykrotnie więcej. Można więc oczekiwać silnej tendencji wzrostowej.
Liczą na nią również polskie firmy, które uruchamiają nowe koncepty. Przed Euro 2012 z otwarciem pierwszej restauracji chce zdążyć Impel Group, specjalizujący się w zarządzaniu nieruchomościami. Firma postanowiła rozwijać w Polsce niemiecką sieć Nordsee. W sumie w przyszłym roku chce otworzyć trzy placówki, na które wyda 1 mln zł.
Nową sieć na nasz rynek chce wprowadzić też spółka Premium Food Restaurants, mająca już 12 restauracji pod szyldem 77sushi. Jeszcze w tym roku ma ruszyć z nową marką Meelike Sushi. Restauracje z daniami na miejscu i na wynos mają się pojawiać w nieopanowanych jeszcze dobrze przez gastronomię biurowcach oraz galeriach handlowych.