Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Kosztowny wielkanocny stół: ile wydamy na jedzenie na święta? [INFOGRAFIKI]

23 marca 2016, 06:00
Najbardziej zdrożały warzywa – od kilku do nawet kilkudziesięciu procent – oraz cukier – o ponad 26 proc. – Obecnie są w sprzedaży warzywa pochodzące z ubiegłorocznych zbiorów. Wówczas panowała susza, co wpłynęło nie tylko na zmniejszenie, ale i pogorszenie się jakości zbiorów. To przekłada się na wyższe ceny warzyw gruntowych, które ponadto są windowane przez kończące się zapasy – komentuje prof. Krystyna Świetlik, analityk Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej. Podobna sytuacja ma miejsce na rynku owoców, zwłaszcza jabłek. Obecnie trzeba za nie płacić o 35–40 proc. więcej niż przed rokiem.
Najbardziej zdrożały warzywa – od kilku do nawet kilkudziesięciu procent – oraz cukier – o ponad 26 proc. – Obecnie są w sprzedaży warzywa pochodzące z ubiegłorocznych zbiorów. Wówczas panowała susza, co wpłynęło nie tylko na zmniejszenie, ale i pogorszenie się jakości zbiorów. To przekłada się na wyższe ceny warzyw gruntowych, które ponadto są windowane przez kończące się zapasy – komentuje prof. Krystyna Świetlik, analityk Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej. Podobna sytuacja ma miejsce na rynku owoców, zwłaszcza jabłek. Obecnie trzeba za nie płacić o 35–40 proc. więcej niż przed rokiem. / DGP
Ceny podstawowych produktów żywnościowych na Wielkanoc są średnio o 5 proc. wyższe niż przed rokiem – wynika z analizy przygotowanej we współpracy z największymi sieciami handlowymi w kraju

Materiał chroniony prawem autorskim - wszelkie prawa zastrzeżone. Dalsze rozpowszechnianie artykułu za zgodą wydawcy INFOR PL S.A. Kup licencję

Reklama
Reklama

Oceń jakość naszego artykułu

Dziękujemy za Twoją ocenę!

Twoja opinia jest dla nas bardzo ważna

Powiedz nam, jak możemy poprawić artykuł.
Zaznacz określenie, które dotyczy przeczytanej treści:

Reklama

Reklama
Zobacz

Reklama

Reklama
Reklama
Reklama
image for background

Przejdź do strony głównej