Zakaz stosowania mączki mięsno-kostna przestanie obowiązywać 1 czerwca 2013 r.

Mączka mięsno-kostna była zakazana w Unii Europejskiej przez ostatnie 16 lat, od czasu wykrycia „choroby szalonych krów”. Od czerwca hodowcy będą mogli karmić ryby mączką wieprzową i drobiową. Eksperci państw członkowskich zatwierdzili dopuszczenie tych produktów w lipcu 2012 r.

“Mączka poprawi perspektywy długoterminowego rozwoju akwakultury (przyp. red. pozyskiwania żywności ze środowiska wodnego), ponieważ te produkty pochodzenia zwierzęcego mogą stanowić cenny substytut mączki rybnej, która jest rzadkim zasobem”, stwierdziła Komisja w komunikacie. Większość ryb hodowlanych jest mięsożerna i do ich karmienia potrzeba dużych ilości innych ryb, zaznacza "Le Parisien". „Do wyhodowania 1 kg łososia, okonia czy dorady potrzeba 4 kg mączki z ryb takich, jak śledź, sardynka czy makrela”, wskazują dane Greenpeace. Ilość ta dochodzi do 20 kg w przypadku hodowlanego tuńczyka czerwonego.

Ryzyko wystąpienia BSE

Reklama

Komisja powołuje się na najnowsze badania naukowe, według których ryzyko wystąpienia choroby BSE (gąbczastej encefalopatii bydła), zwanej „chorobą szalonych krów”, u zwierząt innych niż przeżuwacze jest minimalne, ponieważ nie występuje zjawisko kanibalizmu.

Komisja Europejska dodała również, że wśród pogłowia bydła w UE BSE zostało prawie całkowicie wytępione.

Zakaz używania produktów ubocznych pochodzenia zwierzęcego do karmienia przeżuwaczy został utrzymany w mocy. Nie można także stosować mączki ze zwierząt przeżuwających jako paszy dla innych zwierząt hodowlanych, w tym ryb.

>>> Czytaj także: Kalemba: Polska powinna być wolna od upraw GMO