Związek chemiczny pod nazwą 4-metyloimidazol (4-MEI) wykryto w Coca-Coli, Pepsi oraz dietetycznych odpowiednikach tych napojów - jak pokazuje raport dotyczący badań przeprowadzonych przez organizację Center for Science in the Public Interest z Waszyngtonu, opublikowany wczoraj.

4-MEI jest częścią barwnika używanego w colach, dzięki któremu napoje mają charakterystyczny karmelowy kolor. W dużych dawkach powoduje on guzy u zwierząt laboratoryjnych.

W napojach gazowanych firm Coca-Cola i PepsiCo zostały znalezione wystarczająco duże ilości rakotwórczej substancji, aby uznać, że stanowią zagrożenie dla zdrowia - utrzymują eksperci z Waszyngtonu. Diana Garza Ciarlante, rzeczniczka Coca-Coli w Atlancie zapewniła natomiast, że związek chemiczny wykryty w napoju nie jest szkodliwy dla zdrowia.

>>> Czytaj też: Coca-Cola rezygnuje z nieetycznych pomarańczy

“Coca-Cola i Pepsi za przyzwoleniem FDA (U.S. Food and Drug Administration, agencja rządowa ds. żywności i leków w USA – przyp. red.) niepotrzebnie narażają miliony Amerykanów na kontakt ze związkiem chemicznym, który wywołuje raka”, powiedział w oświadczeniu Michael F. Jacobson, dyrektor organizacji. Według niego FDA powinno „chronić konsumentów przed ryzykiem”.

Adwokaci reprezentujący Center for Science in the Public Interest już w lutym 2011 roku domagali się od FDA zakazania używania siarczynu amonu – karmelowego barwnika, który występuje w większości napojów typu „cola”.

„FDA nie ma podstaw, aby uważać, że istnieje ryzyko związane z tą substancją. Jesteśmy na etapie sprawdzania petycji”, napisał Douglas Karas, rzecznik agencji w e-mailu. „Człowiek musiałby wypić ponad tysiąc puszek napoju w ciągu dnia, aby dostarczyć organizmowi dawki uznawanej oficjalnie na podstawie badań przeprowadzonych na gryzoniach za szkodliwą i wywołującą raka”, utrzymuje FDA.

Amerykańskie stowarzyszenie producentów napojów, American Beverage Association, nazwało wysiłki organizacji konsumenckiej „bezmyślnym atakiem” i podkreśla, że nie ma żadnych dowodów na wywoływanie guzów rakowych u ludzi w wyniku spożywania rzekomo „toksycznego” związku.

W Kalifornii 4-MEI dodano do listy związków kancerogennych, pomimo, że nadal nie ma oficjalnych badań udowadniających, że powoduje on raka u ludzi. Według organizacji substancja znaleziona w produktach typu Cola i Pepsi spowodowała około 15 tys. przypadków raka w USA.

Center for Science in the Public Interest jest pozarządową organizacją konsumencką lobującą m.in. za zakazaniem używania sztucznych barwników w żywności.

>>> Polecamy: Red Bull – od zera do globalnej marki