Z kolei import wzrósł do 197 tys. ton z 184 tys. ton rok wcześniej, wynika z obliczeń Agencji Rynku Rolnego (ARR) na podstawie wstępnych danych Ministerstwa Finansów.

- Ujemne saldo polskiego handlu zagranicznego produktami wieprzowymi (57 tys. ton) było o 23 tys. ton większe niż przed rokiem. Deficyt w ujęciu wartościowym ukształtował się na poziomie 119 mln euro i był o 44 proc. większy niż rok wcześniej - czytamy w "Informacji o sytuacji na rynku rolno-żywnościowym w kwietniu 2014 r. z elementami tendencji rozwojowej".

ARR przypomina, że w związku z rosyjskim embargiem na przywóz wieprzowiny z UE, wprowadzonym dnia 29 stycznia 2014 r., wstrzymany został wywóz mięsa wieprzowego do Unii Celnej Białorusi, Rosji i Kazachstanu, a UE odnotowała znaczący spadek wywozu wieprzowiny.

W I kw. 2014 r. z Polski wyeksportowano 80 tys. ton żywca, mięsa oraz przetworów wołowych i cielęcych wobec 82 tys. ton rok wcześniej. Import produktów wołowych i cielęcych w tym okresie wzrósł o 16 proc. r/r do 8 tys. ton, podała Agencja.

Reklama

- Nadwyżka w polskim handlu zagranicznym wołowiną i cielęciną ukształtowała się na poziomie 72 tys. ton, podczas gdy przed rokiem – 75 tys. ton. Dodatnie saldo wartościowe wyniosło 214 mln euro i było o 12 proc. mniejsze niż rok wcześniej - napisano w raporcie.

W I kw. tego roku eksport żywca, mięsa i przetworów drobiowych z Polski osiągnął poziom 187 tys. ton, tj. wzrósł o 12 proc. r/r. Przywóz asortymentu drobiowego do Polski wyniósł 25 tys. ton wobec 22 tys. ton przed rokiem.

- Dodatni bilans polskiego handlu zagranicznego produktami drobiowymi w pierwszym kwartale 2014 r. (162 tys. ton) był o 17 tys. ton większy niż rok wcześniej. Saldo wartościowe polskiego handlu drobiem także było dodatnie i osiągnęło poziom 291 mln euro, o 18 proc. wyższy niż przed rokiem - czytamy dalej w materiale.

Eksport zbóż

Eksport polskich zbóż wzrósł o 18 proc. r/r do 3,9 mln ton w okresie od lipca 2013 r. do marca 2014 r., wynika z obliczeń Agencji Rynku Rolnego. Import w tym okresie wzrósł o 88 proc. r/r do ok. 1 mln ton zbóż.

Największy udział w strukturze eksportu miały pszenica (49 proc.) i żyto (21 proc.). W strukturze geograficznej eksportu ziarna zbóż 70 poc. stanowiły kraje członkowskie UE, podano w "Informacji o sytuacji na rynku rolno-żywnościowym w kwietniu 2014 r. z elementami tendencji rozwojowej"

- W ciągu dziewięciu miesięcy sezonu 2013/2014 eksport pszenicy ukształtował się na poziomie 1,9 mln ton wobec 1,2 mln ton w tym samym okresie sezonu 2012/2013 (wzrost o 60 proc.). Najwięcej tego ziarna wywieziono do Niemiec (31 proc. eksportu ziarna pszenicy) i Arabii Saudyjskiej (18 proc.). Trzecim pod względem wolumenu eksportu pszenicy była Hiszpania (10 proc.) - czytamy w raporcie.

W tym czasie wywóz żyta osiągnął poziom 0,8 mln ton (wzrost o 95 proc. r/r). Żyto wywożone było głównie do Niemiec (60 proc. eksportu tego ziarna) oraz Hiszpanii (20 proc.).

- Więcej niż przed rokiem wyeksportowano również produktów pierwotnego przetwórstwa (o 21proc.) oraz produktów wysokoprzetworzonych (o 12 proc.) - podkreśla ARR.

- Od lipca 2013 r. do marca 2014 r. do kraju przywieziono około 1 mln ton ziarna zbóż, o 88 proc. więcej niż przed rokiem. Największy udział w strukturze importu ziarna zbóż miała pszenica (48 proc.) i kukurydza (31 proc.). Z krajów UE sprowadzono około 77 proc. importowanego ziarna zbóż - czytamy dalej.

Import pszenicy wzrósł o 94 proc. r/r do 503 tys. ton, import kukurydzy - o 80 proc. r/r do 324 tys. ton, podała ARR.

- Import towarów pierwotnego przetwórstwa, w porównaniu z tym samym okresem sezonu 2012/2013, był o 18 proc. mniejszy, a produktów wysokoprzetworzonych o 6 proc. większy - napisano w materiale.

- Saldo handlu zbożami i przetworami zbożowymi w okresie lipiec 2013 r. - marzec 2014 r. było dodatnie i wyniosło 957 mln euro wobec 927 mln euro w analogicznym okresie sezonu 2012/2013 - podsumowała Agencja.

>>> Ukraina zniesie embargo na polską wieprzowinę i wołowinę

Eksport cukru

Eksport polskiego cukru spadł o 13 proc. r/r do 243 tys. ton od początku roku gospodarczego 2013/2014 (październik 2013 r. - marzec 2014 r.), podała Agencja Rynku Rolnego, powołując się na wstępne dane Ministerstwa Finansów.

- Na rynek UE wyeksportowano 147 tys. ton cukru, a na rynki krajów trzecich 96 tys. ton. Cukier eksportowany był przede wszystkim do Niemiec (50 tys. ton), Izraela (28 tys. ton), Kazachstanu (21 tys. ton) oraz na Słowację (18 tys. ton) - czytamy w "Informacji o sytuacji na rynku rolno-żywnościowym w kwietniu 2014 r. z elementami tendencji rozwojowej".

- W okresie od października 2013 r. do marca 2014 r. do Polski zaimportowano 109 tys. ton cukru (o wartości 64 mln euro), o 88 proc. więcej niż przed rokiem. Cukier importowany był przede wszystkim z Sudanu (27 tys. ton), Zimbabwe (25 tys. ton), Niemiec (18 tys. ton) i z Francji (16 tys. ton)" - czytamy dalej.

W roku 2013/2014 (stan na koniec marca 2014 r.) dodatnie saldo wymiany handlowej cukrem wyniosło 133 tys. ton (61 mln euro), podała też ARR.

Agencja przypomina, że na rynku krajowym od ponad dwóch lat utrzymuje się spadkowa tendencja cen cukru. - Niski poziom cen cukru związany jest z dużą jego podażą na rynku oraz z niskim poziomem cen na giełdach światowych - tłumaczy ARR.

Według wstępnych danych GUS dotychczasowa produkcja cukru w roku gospodarczym 2013/2014 (od września 2013 r. do kwietnia 2014 r.) wyniosła 1.786 tys. ton i była o 5 proc. mniejsza niż przed rokiem oraz o 8 proc. mniejsza niż dwa lata temu.

Eksport produktów mleczarskich

Wartość eksportu produktów mleczarskich wzrosła o 30 proc. r/r do 486 mln euro w I kw. tego roku, zaś wolumen eksportu zwiększył się w tym okresie o 23 proc. do 645 mln litrów w przeliczeniu na mleko surowe, podała Agencja Rynku Rolnego.

- Na początku 2014 r. obroty produktami mleczarskim nadal rosły. W pierwszym kwartale 2014 r. wartość ich eksportu wyniosła 486 mln euro i była o 30 proc. wyższa niż w tym samym okresie 2013 r., m.in. w wyniku 23 proc. wzrostu wolumenu (645 mln litrów w przeliczeniu na mleko surowe) - czytamy w "Informacji o sytuacji na rynku rolno-żywnościowym w kwietniu 2014 r. z elementami tendencji rozwojowej".

- Jednocześnie przywóz ukształtował się na poziomie 201 mln euro, o 40 proc. wyższym niż przed rokiem (przy wzroście wolumenu o 5 proc., do 257,5 mln litrów). Dodatnie saldo wymiany produktami mleczarskimi osiągnęło poziom 286 mln euro wobec 230 mln euro w pierwszym kwartale ub.r. - czytamy dalej.

W I kw. br. eksportowane produkty mleczarskie w 63 proc. kierowane były na rynek unijny (głównie do Niemiec, Czech, Holandii, Włoch, Słowacji i Wielkiej Brytanii). Spośród krajów spoza UE dominującą pozycję zajmowała Rosja. Udział tego kraju w wartości polskiego eksportu produktów mleczarskich (przede wszystkim serów, masła i mleka w proszku) zwiększył się do 10 proc. z 7 proc. w pierwszym kwartale 2013 r., podała też Agencja.

Import artykułów mleczarskich w pierwszym kwartale 2014 r. pochodził wyłącznie z krajów UE. Do Polski trafiły przede wszystkim sery, mleko w proszku, mleko płynne i śmietana, a także serwatka. Artykuły mleczarskie przywożono głównie z Niemiec (48 proc. wartości całego importu produktów mleczarskich). Na drugim miejscu uplasowała się Holandia (z udziałem 10 proc.), a następnie Irlandia (8 proc.), Litwa (7 proc.) oraz Francja i Czechy (po około 6 proc.).

- W Polsce postępuje proces koncentracji produkcji mleka. Według stanu na 31 marca 2014 r. dostawców hurtowych było 137,6 tys., o 4,9 proc. mniej niż w marcu 2013 r. Jednocześnie liczba dostawców bezpośrednich zmniejszyła się o 7,8 proc., do 10,8 tys. W odniesieniu do stanu z 31 marca 2004 r. liczba dostawców hurtowych zmniejszyła się o 56 proc., a bezpośrednich o 86 proc. - czytamy też w raporcie.

>>> Czytaj także: Dynamiczny wzrost cen ziemi na początku roku? Dane GUS są sztucznie zawyżone