Agencja powołała się na wstępne dane Ministerstwa Finansów. W ujęciu wartościowym wartość eksportu wyniosła odpowiednio: 155 mln euro wobec 195 mln euro.

- Na rynek Unii Europejskiej cukier wywożono głównie do krajów sąsiadujących, tj.: do Niemiec (61 tys. ton), na Słowację (23 tys. ton) oraz do Czech (17 tys. ton). Natomiast na rynki pozaunijne najwięcej cukru eksportowano do Izraela (35 tys. ton), Kazachstanu (25 tys. ton) i Rosji (14 tys. ton) - czytamy w "Informacji o sytuacji na rynku rolno-żywnościowym w maju 2014 r. z elementami tendencji rozwojowej".

W tym czasie import cukru wzrósł o 29 proc. w ujęciu rocznym i wyniósł 121 tys. ton (za 72 mln euro), podała ARR.

- W roku 2013/2014 (stan na koniec kwietnia 2014 r.) saldo wymiany towarowej cukrem było dodatnie i wyniosło 168 tys. ton (a w ujęciu wartościowym 83 mln euro) - konkluduje Agencja.

Reklama

Według wstępnych danych GUS dotychczasowa produkcja cukru w roku gospodarczym 2013/2014 (od września 2013 r. do maja 2014 r.) wyniosła 1.843 tys. ton wobec 1.911 tys. ton przed rokiem.

>>> Czytaj również: Rewolucja łupkowa to fakt. Największy terminal naftowy w USA myśli o eksporcie ropy