Resort przekazał na swojej stronie internetowej o spotkaniu dyrektora generalnego Bogusława Wijatyka z ambasadorem Chin w Polsce Sun Linjiang. "Omówione zostały najważniejsze sprawy z zakresu dwustronnej współpracy w sektorze rolno-spożywczym, w tym stan przygotowań do dwustronnych spotkań wysokiego szczebla planowanych w tym roku" - dodano.

"Polska wyeksportowała w ubiegłym roku żywność o wartości prawie 52 mld euro i ma znaczącą nadwyżkę w handlu rolno-spożywczym. Na tym tle uznajemy ostatnie wyniki eksportu do Chin za zdecydowanie poniżej naszego potencjału" – wskazał dyrektor, cytowany w komunikacie.

Podkreślił, że podstawowym środkiem do realizacji tego celu jest znaczące poszerzenie dostępu do rynku chińskiego dla polskiej żywności.

"Liczymy w szczególności na zmianę podejścia strony chińskiej do tematu eksportu polskiego mięsa. Oczekujemy respektowania zasady regionalizacji w zakresie chorób zwierząt" – dodał Wijatyk.

Reklama

Resort przekazał, że strona polska oczekuje sprawnego zakończenia ostatnich uzgodnień technicznych i rozpoczęcia w 2024 r. eksportu do Chin mięsa wołowego, owoców borówki oraz karm dla zwierząt domowych.

Cytowany przez MRiRW ambasador Sun Linjiang stwierdził, że "polska żywność cieszy się dużym uznaniem konsumentów chińskich ze względu na swoją jakość i smak". "Zauważył, że rynek chiński jest chłonny i jest na nim miejsce dla kolejnych kategorii produktów rolno-spożywczych z Polski" - dodano.

Chiny to ważny partner Polski w handlu rolno-spożywczym. W 2023 r. nasz eksport do tego kraju osiągnął wielkość 147,6 mln euro. Od kilku lat największym zainteresowaniem chińskich konsumentów cieszy się polskie mleko i produkty mleczne. Resort rolnictwa prowadzi na rynku ChRL liczne działania informacyjno-promocyjne. W maju br. polskie stoiska będą organizowane na targach Sial China w Szanghaju, a w sierpniu na FOOD EXPO PRO w Hongkongu.