Różnica między „najlepiej spożyć przed…" a „należy spożyć do…"
Główny Inspektorat Sanitarny przypomina konsumentom, by przed wyrzuceniem produktu (który ich zdaniem nie nadaje się do spożycia) dokładnie sprawdzali etykiety.
„Pamiętaj o różnicy między »najlepiej spożyć przed… « a »należy spożyć do…« – to pomoże zapobiec marnowaniu żywności" – podano w komunikacie.
- Najlepiej spożyć przed… – "to data minimalnej trwałości. Po jej upływie żywność wciąż może być bezpieczna do spożycia" – tłumaczy Główny Inspektorat Sanitarny. „Oceń wygląd, smak oraz zapach i upewnij się, że żywność była właściwie przechowywana" – dodaje GIS.
- Należy spożyć do… – "po upływie tej daty żywność może zaszkodzić” – ostrzega GIS. „Nie jedz jej, nawet jeśli wygląd i zapach się nie zmienił” – dodaje.
Pleśń na jedzeniu? Czy wystarczy odkroić kawałek?
Widzisz na produkcie spożywczym plamkę pleśni i zastanawiasz się, czy wystarczy odkroić ten kawałek i nie wyrzucać wszystkiego?
Główny Inspektorat Sanitarny ostrzega reszta żywności (którą zamierzasz zjeść) również jest zaatakowana przez pleśń (choć tego nie widać). Spleśniałe produkty trzeba wyrzucić w całości.
„Mykotoksyny, wytwarzane przez pleśnie, są trujące i niebezpieczne dla zdrowia” – ostrzega GIS. Do czego może prowadzić zatrucie pleśnią? U człowieka może spowodować m.in. uszkodzenie wątroby, skóry i błon śluzowych. Dodatkowo pleśń może wywołać zaburzenia w funkcjonowaniu układu krwionośnego i pokarmowego, a także nerek oraz obrzęki płuc – alarmuje GIS.