Według Organizacji Narodów Zjednoczonych ds. Wyżywienia i Rolnictwa (FAO), w czerwcu 2025 roku indeks cen żywności FAO wzrósł do 128 punktów. Oznacza to, że w porównaniu z okresem bazowym 2014-2016 światowe ceny żywności wzrosły o 28 proc.

Najwyższy punkt na poziomie 160 punktów, indeks cen żywności FAO osiągnął w marcu 2022 roku, krótko po inwazji Rosji na Ukrainę. Od tego momentu ceny odnotowały spadek, jednak nadal są wyższe o prawie 6 proc. niż z czerwcem 2024 roku i około 35 proc. w porównaniu ze średnią z 2019 roku.

Indeks cen żywności FAO

Jak pokazuje wykres Statisty, po początkowym spadku cen żywności spowodowanym szokiem popytowym na początku pandemii Covid-19 na początku 2020 r., ceny żywności gwałtownie wzrosły w całym 2021 r. , ponieważ zakłócenia w łańcuchach dostaw dotknęły wiele towarów w czasie pandemii , a gorsze zbiory również przyczyniły się do rozwoju sytuacji.

Między kwietniem 2020 r. a lutym 2022 r. globalne ceny żywności wzrosły o ponad 50 procent, a sytuację pogorszyła jeszcze inwazja Rosji na Ukrainę i późniejsze zablokowanie kluczowego eksportu zboża z tego kraju. W 2023 roku ceny artykułów spożywczych powróciły do poziomu z połowy 2021 roku, ale nigdy nie spadły do poziomów sprzed pandemii.

Na początku 2024 roku ceny żywności ponownie zaczęły rosnąć, pogarszając perspektywy globalnego bezpieczeństwa żywnościowego. Według FAO, średni dzienny koszt zdrowej diety wzrósł do 4,46 dolara według parytetu siły nabywczej w 2024 roku, co oznacza, że 2,6 miliarda ludzi nie będzie mogło sobie na nią pozwolić.

ikona lupy />
Wskaźnik cen żywności FAO / statista.com

Źródło: Statista