Więcej niż połowa ankietowanych (53 proc.) przyznaje, że zmniejszyło wielkość spożywanych dań. Do takich decyzji zmuszeni byli, według ankiety, przede wszystkim studenci, emeryci, ubogie rodziny i osoby samotne.

Największe cięcia dotyczą spożywania owoców i warzyw. Zmiana zwyczajów konsumpcyjnych powoduje, że dwóch na trzech respondentów obawia się, iż ograniczenia w ich odżywaniu będą miały w dłuższej perspektywie negatywny wpływ na ich zdrowie.

W badaniu udział wzięło 1007 Francuzów zarabiających minimalną pensję krajową lub mniej.

Z kolei w sondażu Harris Interactive dla Climate Action Network 57 proc. Francuzów twierdzi, że spożywa mniej mięsa niż trzy lata temu. W tym przypadku także argument ekonomiczny wyraźnie przeważa nad innymi uzasadnieniami - ankietowani mówią, że ograniczyli konsumpcję "dla oszczędności, bo żywność jest droga". (PAP)

Reklama