Amerykańska Agencja ds. Żywności i Leków (FDA) sklasyfikowała wycofany produkt jako produkt klasy II w dniu 7 listopada. Oznaczenie to jest definiowane przez agencję jako „sytuacja, w której użycie lub narażenie na produkt naruszający przepisy może spowodować tymczasowe lub medycznie odwracalne niekorzystne konsekwencje zdrowotne”, ale „prawdopodobieństwo poważnych niekorzystnych konsekwencji zdrowotnych jest niewielkie” – podaje redakcja Quartz.

Obowiązkowa lista alergenów

Ustawa Food Allergen Labeling and Consumer Protection Act z 2004 r. wymaga, aby produkty wytworzone z dowolnego z ośmiu głównych alergenów pokarmowych miały etykietę bezpośrednio po liście składników produktu ze słowem „Zawiera”, po którym następuje lista alergenów. Dotyczy to mleka, które zawiera masło.

Masło: Co może być niebezpieczne?

Głównymi alergenami pokarmowymi mleko, jaja, ryby, skorupiaki, orzechy, orzeszki ziemne, pszenica i soja. Według FDA alergeny te stanowią około 90% alergii pokarmowych. Według FDA typowe objawy reakcji alergii pokarmowej obejmują pokrzywkę, zaczerwienienie skóry lub wysypkę, obrzęk twarzy, wymioty, skurcze brzucha, kaszel lub świszczący oddech oraz trudności w oddychaniu.

oprac. Marta Mitek