Indeks cen żywności FAO wyniósł 151,8 wobec zrewidowanego 150,6 w marcu.

Indeks cen żywności FAO rośnie trzeci miesiąc z rzędu.

Indeks cen żywności (Food Price Index) to średnia indeksów cen mięs, nabiału, zbóż, olejów i tłuszczów oraz cukru, ważona według ich udziału w eksporcie w latach 2002-04.

Poniżej indeks cen żywności oraz indeksy składowe z ostatnich 13 miesięcy.

data żywność mięsa nabiał zboża tłuszcze i oleje cukry
4/2015 168,4 170,8 172,4 167,2 150,2 185,5
5/2015 167,2 172,6 167,5 160,8 154,1 189,3
6/2015 164,9 169,5 160,5 163,2 156,2 176,8
7/2015 164,2 172,7 149,1 166,5 147,6 181,2
8/2015 155,0 170,8 135,5 155,1 134,9 163,2
9/2015 155,3 167,6 142,3 154,8 134,2 168,4
10/2015 158,2 158,0 155,6 157,3 142,6 197,4
11/2015 155,2 154,6 151,1 153,6 138,2 206,5
12/2015 153,4 150,0 149,5 151,6 141,5 207,8
1/2016 149,3 145,2 145,1 149,1 139,1 199,4
2/2016 149,7 146,7 142,0 148,2 150,3 187,1
3/2016 150,6 145,5 130,3 147,6 159,8 219,1
4/2016 151,8 146,6 127,4 149,8 166,4 215,3
rdr* -9,9% -14,2% -26,1% -10,4% 10,8% 16,1%
mdm* 0,8% 0,8% -2,2% 1,5% 4,1% -1,7%

* - wyliczenia PAP.

(PAP)