Według GUS, stan pogłowia trzody chlewnej wskazuje na utrzymywanie się trendu spadkowego w chowie świń.

Eksperci GUS wyjaśniają, że spadek chowu tych zwierząt jest wynikiem niekorzystnych uwarunkowań ekonomicznych, które wystąpiły już w 2007 r. Chodzi o skokowo rosnące ceny pasz i spadek cen żywca wieprzowego.

Drogie pasze w pierwszej połowie 2008 r. przy jednocześnie niewiele rosnących cenach skupu trzody, sprawiły, że produkcja żywca stała się nieopłacalna. Rolnicy z uwagi na wysokie koszty produkcji ograniczali chów.

W drugim półroczu 2008 r. poprawiły się uwarunkowania ekonomiczne - wzrosły ceny skupu świń i spadły pasz. Poprawa opłacalności tej produkcji skłoniła część hodowców do odbudowy stad, co w efekcie wyhamowało spadek stada podstawowego loch.

Reklama

W marcu 2009 r. za 1 kg żywca rolnicy otrzymywali średnio 4,78 zł tj. o 32,3 proc. więcej niż w marcu 2008 r.