Firma Eiffage poinformowała w poniedziałek w komunikacie prasowym o zakończeniu prac. Jak podkreślono, ze względu na dynamiczny rozwój producenta wyrobów kulinarnych, niezbędne stało się zwiększenie w Poznaniu powierzchni produkcyjnej.

Nowa hala produkcyjna funkcjonalnie powiązana jest z już istniejącymi obiektami. Jest żelbetową, prefabrykowaną konstrukcją z obudową z lekkiej płyty warstwowej. Jak podał Eiffage, ze względu na swoje przeznaczenie, budynek musiał spełnić najwyższe standardy sanitarne.

"Powierzchnie wewnętrzne są więc bardzo gładkie, wykończone obło i pozbawione zakamarków, co ułatwia ich zmywanie i dezynfekcję. Do wykończenia zastosowano powłoki posiadające atest Państwowego Zakładu Higieny dopuszczające do styczności z żywnością. Wszystko po to, by utrzymać najwyższe rygory czystości" – podano w komunikacie.

Budowa odbywała się przy normalnie prowadzonym procesie produkcyjnym w pozostałej części fabryki. Powierzchnia użytkowa nowej hali przekracza 2,85 tys. m kw.

Reklama

Oprócz hali produkcyjnej, w ramach zlecenia, powstał także podziemny zbiornik retencyjny na wody deszczowe. Eiffage zmodernizował i rozbudował także infrastrukturę techniczną zakładu.

Kontrakt realizowany był w formule „projektuj i buduj”, co oznacza, że wykonawca w razie konieczności mógł wprowadzać niezbędne zmiany i usprawnienia do projektu, bez potrzeby zmieniania umowy. Jak podkreślono w komunikacie, pozwoliło to znacznie uelastycznić proces realizacji budowy.

Eiffage Polska Budownictwo należy do Grupy Eiffage – jednej z największych grup budowlanych i operatorów koncesji w Europie. W ciągu ponad 25 lat działalności w Polsce zrealizowała ponad 650 inwestycji.

>>> Czytaj też: "Gigantyczna skala nieprawidłowości". Cała reprywatyzacja pod znakiem zapytania