Natur House z Warszawy, Medicor Centrum Medyczne z Rzeszowa, SUN-FIT Studio Doskonalenia Ciała z Częstochowy to tylko niektóre firmy szukające obecnie dietetyków. Trwa boom na zdrowe odżywianie i Polacy coraz chętniej zwracają się do specjalistów, którzy pomogą im ułożyć atrakcyjny i dietetyczny jadłospis.

Krąg klientów

Praca dietetyka nie ogranicza się tylko do porad żywieniowych i planowania posiłków osobom zamierzającym zrzucić parę kilogramów. Osoba taka pomaga też opracować tryb żywienia chorym (także w szpitalach i ośrodkach zdrowia), w szczególności cierpiącym na choroby układu pokarmowego, nerek i układu krążenia, tak by wspomagać proces leczenia. Z konsultantami żywieniowymi współpracują też osoby aktywne fizycznie i kluby sportowe. A dietetycy zatrudnieni w gastronomii dbają o zdrowie i bezpieczeństwo klientów.

Wiedza dietetyka obejmuje problematykę pochodzenia żywności, przygotowywania potraw i dostosowywania składników odżywczych do potrzeb organizmu w zależności od stanu i wieku. Musi znać reakcje organizmu na poszczególne produkty.

Jeżeli praca dietetyka polega na przygotowaniu jadłospisu w placówkach żywienia zbiorowego, potrzebne są też mu zdolności zarządzające i kierowania zespołem, który przygotowuje posiłki.

- Wprawdzie umiejętność gotowania nie jest warunkiem koniecznym do bycia dietetykiem, jednak w praktyce może okazać się cenna, gdy trzeba doradzić, jak przyrządzać potrawy - dodaje Anna Pietrych, dietetyczka z Warszawy.

Edukacja i zdrowie

Studia na kierunku dietetyki proponują Akademie Medyczne, a taka specjalność dostępna jest także na Akademiach Rolniczych w ramach technologii żywności. Istnieje możliwość studiowania takiego kierunku na uczelniach prywatnych, np. w Wyższej Szkole Umiejętności Zawodowych w Pińczowie (3-letnie studia stacjonarne kosztują 3600 zł za rok). Kształcenie w tym zawodzie prowadzą także szkoły policealne, tak jak np. Medyczna Szkoła Policealna w Mielcu.

Przeciwwskazaniami zdrowotnymi do wykonywania tego zawodu są alergie pokarmowe. Tak jak w przypadku innych zawodów z dziedziny gastronomii, tak samo dietetycy, którzy mają kontakt z żywnością, nie mogą być nosicielami chorób zakaźnych.

Opłacalny własny biznes

Zarobki dietetyków kształtują się w zależności od miejsca wykonywania pracy. W instytucjach publicznych, takich jak szpital czy domy pomocy społecznej, a także w gastronomii mogą liczyć na około 2 tys. zł brutto miesięcznie. Lepiej radzą sobie właściciele własnych gabinetów poradnictwa dietetycznego - miesięcznie zarabiają około 8 tys. zł brutto.

Ważne!

Trwają prace nad tym, aby zawód dietetyka stał się zawodem regulowanym. Zgodnie z rządowym projektem ustawy o niektórych zawodach medycznych (jest obecnie w konsultacjach) dietetyk będzie musiał uzyskać dyplom potwierdzający jego kwalifikacje oraz uzyskać wpis do rejestru osób uprawnionych do wykonywania zawodów medycznych