Ogółem wszystkie kraje UE wyeksportowały w tym czasie poza wspólny rynek 2,12 mln ton wieprzowiny, co oznacza spadek o 7,2% r/r, podano w raporcie.

"Obniżenie eksportu mięsa i przetworów w omawianym okresie tego roku to głównie efekt zakazu importu wieprzowiny z UE wprowadzonego przez Rosję pod koniec stycznia br. z uwagi na afrykański pomór świń (ASF). Znacznie zmniejszyły również zakupy Ukraina i Białoruś"- czytamy w raporcie.

Głównymi odbiorcami wieprzowiny z UE w omawianym okresie tego roku były kraje azjatyckie – Chiny, Hongkong, Japonia, Filipiny i Korea Płd. Największy wolumen produktów wieprzowych sprzedały na rynki trzecie tradycyjnie Niemcy, Dania, Hiszpania, Holandia, Francja i Polska.

Z grona ważniejszych eksporterów, większość krajów zanotowała spadki wywozu, najsilniejsze obniżki dotyczyły Polski, Belgii, Niemiec i Francji. Zwiększyły natomiast sprzedaż na rynki trzecie m.in. Hiszpania, Holandia, Węgry i Wielka Brytania, podano w materiale.

Reklama

>>> Czytaj też: Coraz więcej żywności na świecie. Ceny lecą w dół [WYKRES]