W ujęciu miesiąc do miesiąca indeks spadł o 1,5 proc.

"Od kwietnia 2014 r., z wyjątkiem października, ceny stale spadają, co wynika ze znacznych światowych zapasów większości towarów uwzględnionych w indeksie" - napisano w nocie FAO.

Odczyt za poprzedni miesiąc został zrewidowany w dół o 2,6 pkt.

FAO zwraca uwagę na znaczne rewizje w dół indeksu cen mięs. Odczyt za styczeń został zrewidowany w dół o 6,7 pkt., a za luty o 3,0 pkt. w związku z niższymi cenami eksportowymi z USA.

Reklama

Indeks cen żywności (Food Price Index) to średnia indeksów cen mięs, nabiału, zbóż, olejów i tłuszczów oraz cukru, ważona według ich udziału w eksporcie w latach 2002-04.

Poniżej indeks cen żywności oraz indeksy składowe z ostatnich 13 miesięcy.

>>> Czytaj też: Nowe zasady etykietowania w UE. Poznamy kraj pochodzenia mięsa

data żywność mięsa nabiał zboża tłuszcze i oleje cukry
3/2014 213,8 185,5 268,5 208,9 204,8 254,0
4/2014 211,5 190,4 251,5 209,2 199,0 249,9
5/2014 210,4 194,6 238,9 207,0 195,3 259,3
6/2014 208,9 202,8 236,5 196,1 188,8 258,0
7/2014 204,3 205,9 226,1 185,2 181,1 259,1
8/2014 198,3 212,0 200,8 182,5 166,6 244,3
9/2014 192,7 211,0 187,8 178,2 162,0 228,1
10/2014 192,7 210,2 184,3 178,3 163,7 237,6
11/2014 191,3 206,4 178,1 183,2 164,9 229,7
12/2014 185,8 196,4 174,0 183,9 160,7 217,5
1/2015 178,9 183,5 173,8 177,4 156,0 217,7
2/2015 176,4 178,8 181,8 171,7 156,6 207,1
3/2015 173,8 177,0 184,9 169,8 151,7 187,9
rdr -18,7% -4,6% -31,1% -18,7% -25,9% -26,0%
mdm -1,5% -1,0% 1,7% -1,1% -3,1% -9,2%