Zwolnienia z ograniczeń pandemicznych nie powinny obowiązywać przynajmniej do momentu wyjaśnienia, czy zaszczepione osoby nadal stanowią zagrożenie, czy już nie - uzgodnili uczestnicy panelu etyków.

Ich zdaniem dobra lub usługi, które jak lokalny transport publiczny lub podróże lotnicze są niezbędne do uczestnictwa w życiu społecznym, powinny być nadal oferowane wszystkim obywatelom. "Osoby, które nie zostały zaszczepione, nie powinny być wykluczane" - oświadczyła Rada, która odrzuciła też możliwość wcześniejszego dostępu do szczepień dla zawodowych sportowców, biorących udział w międzynarodowych zawodach.

Zgodnie z oświadczeniem Rady mogą jednak istnieć powody, aby osoby zaszczepione podlegały w pewnych dziedzinach innym przepisom. Zaleca się to dla osób potrzebujących opieki i osób niepełnosprawnych, przebywających w szpitalach. Godzina policyjna i ograniczenia dotyczące wizyt i kontaktów, które mają tam zastosowanie, powinny zostać zniesione dla osób mieszkających w ośrodkach, gdy tylko osoby te zostaną zaszczepione. Zdaniem Rady może to być etycznie uzasadnione.

Panel zajmował się również kwestią, czy prywatne firmy powinny udostępniać swoje towary lub usługi wyłącznie osobom zaszczepionym. Istnieją już pojedyncze tego typu zapowiedzi. Wczoraj opowiedział się za tym szef największej niemieckiej firmy, zajmującej się dystrybucją biletów i organizacją imprez masowych.

Zasadniczo obowiązuje swoboda umów, która pozostawia przedsiębiorstwom i osobom prywatnym swobodę decydowania, z kim zawrzeć umowę - podkreśla Rada Etyki. "Nie oznacza to jednak, że kluby lub sale koncertowe z odpowiednimi przepisami sanitarnymi mogą otwierać się wcześniej niż inni" - podkreślono i zapewniono jednocześnie, że gdyby po generalnym ponownym otwarciu pomieszczeń koncertowych organizator zdecydował się na udostępnienie wydarzenia tylko osobom zaszczepionym, byłoby to z pewnością możliwe.

Buyx podkreśliła że nie powinno się mówić o przywilejach dla osób zaszczepionych. "Byłabym szczęśliwa, gdyby tego terminu nie używano" - dodała, gdyż jej zdaniem jest on nieprecyzyjny i niepotrzebnie zaostrzył publiczną debatę.

Rada Etyki to organ, którego celem jest dostarczanie wskazówek polityce i społeczeństwu za pomocą opinii. Jej członków powołuje przewodniczący Bundestagu.

Dyskusja na temat ewentualnego zniesienia ograniczeń pandemicznych dla osób zaszczepionych trwa w Niemczech od chwili wynalezienia szczepionki przeciwko koronawirusowi.