Według wskaźnika Global Food Security Index opracowanego przez Economist Intelligence Unit najwyższy poziom bezpieczeństwa żywnościowego w 2022 r. miała Finlandia, z ogólnym wynikiem wskaźnika na poziome 83,7 pkt. W Finlandii najwyżej oceniona była przystępność cenowa (91,9 pkt.), oraz jakość i bezpieczeństwo żywności (88,4 pkt).
Gdzie bezpieczeństwo żywnościowe jest największe i najmniejsze?
Kolejna kraje w ogólnej klasyfikacji państw o najwyższym poziomie bezpieczeństwa żywnościowego w 2022 r. to Irlandia (z wynikiem 81,7 pkt) i Norwegia (80,5 pkt.).
Jemen, Haiti i Syria to państwa, które według indeksu miały najniższy poziom bezpieczeństwa żywnościowego. Ogólny wskaźnik dla Jemenu był na poziomie 40,1 pkt., a dla Haiti 38,5 pkt. Wśród wszystkich państwa ujętych w indeksie najniższe bezpieczeństwo żywnościowe miała Syria, gdzie ogólny wskaźnik był na poziomie 36,3 pkt. W przypadku Syrii najniżej oceniona została dostępność żywności (26,6 pkt.).
Polska w rankingu bezpieczeństwa żywnościowego
W ogólnej klasyfikacji państw o najwyższym poziomie bezpieczeństwa żywnościowego w 2022 r. Polska została sklasyfikowana na 21pozycji. Ogólna wartość Global Food Security Index dla Polski była na poziomie 75,5 pkt., na co złożyło się 87,4 pkt w kategorii "przystępność cenowa", 63,3 pkt w przypadku "dostępności żywności". Jakość i bezpieczeństwo żywności oceniono na poziomie 81,5 pkt.
Gdzie bezpieczeństwo żywnościowe pogorszyło się najbardziej?
Różnica między najlepszymi i najgorszymi wynikami państw rośnie od 2019 r., co podkreśla pogarszający się stan nierówności w globalnym systemie żywnościowym.
Bezpieczeństwo żywnościowe najbardziej spadło między 2022 a 2012 r. w Syrii, spadając łącznie o 10,5 punktu. W tym samym okresie pogorszyło się również w dziewięciu innych krajach, z których najgorsze były Haiti (-5,4), Wenezuela (-4,9), Kolumbia (-2,2) i Zambia (-1,8).