Aukcja odbyła się na tokijskim targu rybnym Tsukiji, w pierwszym dniu działalności rynku po przerwie świątecznej pod koniec roku.

Rybę złowioną u północnych wybrzeży Japonii, w pobliżu miasta Oma, kupił właściciel sieci restauracji Sushi Zanmai, Kiyoshi Kimura, który również w zeszłym roku wygrał aukcję. Jednak wówczas za tuńczyka zapłacił trzy razy mniej.

"Pragnę spełniać oczekiwania moich klientów, którzy chcą jeść najlepszego tuńczyka na świecie" - powiedział w rozmowie z agencją prasową Jiji.

Kimura, po przeliczeniu, zapłacił ok. 6 tys. euro za kilogram ryby. Oznacza to, że pojedynczy kawałek sushi powinien kosztować równowartość ok. 260 euro. Jednak firma podkreśla, że zamierza sprzedawać sushi za 400 jenów, czyli ok. 3,5 euro.

Reklama

Spośród tuńczyków smakosze najbardziej cenią sobie właśnie tuńczyka błękitnopłetwego. To najdroższa rybą na targu Tsukiji.