Najlepszym miejscem do spożywania posiłków jest znajdująca się w Modenie Osteria Francescana. Kierowana przez Massimo Botturę knajpa jest pierwszym włoskim zwycięzcą prestiżowego zestawienia. Zeszłoroczny zwycięzca – hiszpańska El Celler de Can Roca (Girona) tym razem zajął drugą pozycję.

Nagroda jest przyznawana przez prawie tysiąc osób ze środowiska restauratorów, w tym właścicieli, szefów kuchni, pisarzy oraz smakoszy. Grupa jest dzielona na 27 regionalnych paneli, natomiast w każdym z nich znajduje się 36 członków. Twórcy rankingu uwzględnili poza jakością menu także wiele innych kryteriów.

Królami zestawienia okazali się Hiszpanie, którzy mają aż 3 restauracje w czołowej dziesiątce rankingu. Wśród najlepszych znalazły się też restauracje z USA (Eleven Madison Park; 3 pozycja), Chile (restauracja Central z Limy; 4 miejsce) oraz Danii (restauracja Noma z Kopenhagi; 4 miejsce w zestawieniu). Wśród 100 najlepszych knajp na świecie zabrakło miejsca dla Polski. Może to martwić, tym bardziej, że docenione zostały obiekty z takich egzotycznych państw jak Turcja, Meksyk czy Chile.

Przy okazji World's 50 Best Restaurant Awards rozdano także nagrody w pobocznych kategoriach. Najlepszym cukiernikiem świata został uznany pracujący w Paryżu Pierre Hermé. Z kolei najbardziej ekologiczną restauracją jest zdaniem kapituły konkursu kopenhaska Relae. Bezkonkurencyjną szefującą kuchni kobietą okazała się Dominique Crenn z restauracji Atelier Crenn z San Francisco.

Reklama

Ostatnią triumfującą w rankingu restauracją z USA była The French Laundry (2014 rok). Od tamtego czasu ranking został zmonopolizowany przez europejskie knajpy. Poza Włochami i Hiszpanią bardzo silną pozycję w opisywanej tutaj kategorii posiadają Francja i Wielka Brytania.

>>> Polecamy: Apple znowu pokonane. Oto ranking najcenniejszych marek świata