Współczesna kuchnia polska. Oto co je statystyczny Polak
Więcej piwa i wódki, mniej owoców i warzyw – zwyczaje żywieniowe Polaków ewoluują w niekoniecznie dobrym kierunku.
.
1 Wzrosło za to, do 195 litra ze 191 litra spożycie mleka.
ShutterStock
2 Spożycie masła z kolei spadło do 4,1 kg z 4,4 kg w 2010 roku.
ShutterStock
3 Mniej również spożywano cukru. Przeciętny Polak zjadł go 39,7 kg wobec 40,3 kg.
ShutterStock
4 Wzrosło spożycie piwa do 95,1 litra z 91 litrów i wódki do 3,3 litra z 3,2 litra w przeliczeniu na 100 procentowy alkohol.
Bloomberg / Bartek Sadowski
5 Mniej za to spożyto wina - 6,5 litra wobec 7 litrów rok wcześniej.
ShutterStock
6 Powoli spada spożycie papierosów. Przeciętny Polak wypalił w 2011 roku 1811 sztuk papierosów wobec 1821 sztuk w 2010 roku.
ShutterStock
7 Wzrasta spożycie drobiu i wieprzowiny. Przeciętny Polak spożył odpowiednio 25,2 kg i 42,8 kg wobec 24,8 kg i 42,6 kg.
ShutterStock
8 Odbyło się to kosztem wołowiny, której przeciętny Polak spożył 2,1 kg wobec 2,4 kg.
Inne / wikipedia.com/Licencja GNU 3.0
9 Spada też spożycie owoców i warzyw. Tych pierwszych spożyto 43 kg wobec 45 kg w 2010 roku, a warzyw 106 kg wobec 108 kg.
ShutterStock