Zapewnia o tym w specjalnym komunikacie Rada Gospodarki Żywnościowej. Ten działający przy ministrze rolnictwa organ podkreśla, że polski system urzędowej kontroli żywności należy do najbardziej skutecznych i rygorystycznych na świecie. "Polska żywność spełnia wszelkie wymagane prawem normy, zarówno pod kątem bezpieczeństwa jak i jakości" - czytamy w komunikacie.

Przewodniczący Rady Bronisław Wesołowski ma nadzieję, że "nieudokumentowane a rozpowszechniane opinie o polskiej żywności, które pojawiły się ostatnio w mediach zostaną wyjaśnione i zweryfikowane".

>>> Czytaj też: Afera mięsna: kontrole u producentów i w sklepach w całej UE

W imieniu Rady deklaruje, że w najbliższym czasie, zostanie zorganizowane spotkanie z mediami w celu wyjaśnienia powstałych nieporozumień.

Reklama

>>> Czytaj też: Skandal z koniną obnażył słabość unijnego systemu kontroli żywności

Inspekcja weterynaryjna stwierdziła obecność końskiego DNA w trzech ze 121 próbek pobranych z polskich zakładów mięsnych. We wszystkich przypadkach były to zakłady wykonujące wyroby gotowe. Korzystały one z mięsa, które zamawiały w innych firmach.

>>> Czytaj też: Producenci wołowiny liczą straty. Eksport mógł spaść nawet o 30 proc.

Afera związana z koniną dodawaną do wyrobów z wołowiny wybuchła w styczniu Wielkiej Brytanii i Irlandii. W lutym ślady końskiego DNA w wyrobach opisywanych jako wołowe, znaleziono w kolejnych krajach europejskich.