"W ubiegłym roku Polska prześcignęła Wielką Brytanię i została największym producentem mięsa kurcząt w Unii Europejskiej. W 2013 r. nie damy sobie odebrać pozycji lidera. - Produkcja drobiu w Wielkiej Brytanii nie rośnie, natomiast w Polsce może się w tym roku zwiększyć o 8-9 proc." - powiedział gazecie wiceprezes KRD Maciej Przyborski.

Rada podaje również, że w 2012 r. polskie firmy wyprodukowały łącznie 1,92 mln ton mięsa drobiowego. Wartość rynku, liczona w cenach zbytu, przekracza już 10 mld zł.

Wartość eksportu drobiu z Polski według Ministerstwa Rolnictwa przekroczyła w I kw. 2013 r. 0,2 mld euro, czytamy w artykule.

"Rozwój branży napędza także eksport. W ciągu pierwszych pięciu miesięcy tego roku sprzedaliśmy za granicę 240 tys. ton mięsa drobiowego. To o 14 proc. więcej niż przed rokiem. W 2013 r. eksport drobiu z Polski może sięgnąć 620 tys. ton" - powiedział Przyborski.

Reklama

W ubiegłym, rekordowym, roku był na poziomie 510 tys. ton. Ponad 80 proc. naszego drobiu trafia do UE, gdzie nadal konkurujemy niską ceną. Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej podaje, że w maju tego roku średnie ceny sprzedaży mięsa kurcząt w Unii były o ponad 31 proc. wyższe niż w Polsce, podkreślono w materiale.