Publikując wyliczenia, Banki Żywności kontynuują kampanię na rzecz całkowitego zniesienia VAT od produktów przekazywanych na cele charytatywne. Obecnie podatku VAT od darowanej żywności nie płacą tylko producenci. Natomiast handlowcy i restauratorzy nadal są nim obciążeni, zatem bardziej opłaca im się nadwyżki utylizować.

Marek Borowski, prezes Federacji Polskich Banków Żywności powiedział, że podatek VAT od darowanych produktów oznacza marnowanie pełnowartościowej żywności, która mogłaby być z pożytkiem przekazana potrzebującym. Ten problem widzą także handlowcy - mówi Marek Borowski.

Zaznacza, że jeżeli zmiany przepisów likwidujące całkowicie VAT od darowanej żywności zostaną wprowadzone - będzie to także sporym wyzwaniem organizacyjnym, bo nadwyżki trzeba będzie rozsądnie zagospodarować. Do tego potrzebne będą samochody chłodnicze i powierzchnie magazynowe, oraz zorganizowanie ścisłej współpracy z organizacjami, które wykorzystują żywność na bieżąco: prowadzą jadłodajnie i stołówki dla potrzebujących, oraz opiekują się ubogimi rodzinami.

Nowelizacja likwidująca płacenie VAT od żywności darowanej przez sklepy, sieci handlowe hurtownie i restauratorów jest już zakceptowana przez sejmową komisję finansów, prace nad nią sejm wznowi jesienią.

Reklama