Nestle wykorzystuje do produkcji unikalnych czekolad opatentowaną metodę przekształcania białej masy pokrywającej ziarna kakaowca w proszek, który zawiera naturalny cukier. Już tej jesieni zacznie sprzedawać w Japonii batony KitKat z zawartością 70 proc. gorzkiej czekolady, wykonane według nowej receptury, które nie będą zawierały żadnych dodatkowych cukrów. Wcześniej wspomniana masa nie była nigdy wykorzystywana jako słodzik i najczęściej wyrzucano ją.

Nestle może wykorzystać ten sam proces w przyszłości  do produkcji mlecznej lub białej czekolady.

Firmy produkujące słodycze i napoje znajdują się pod dużą presją konsumentów i rządów oczekujących dostarczania przez nie w dobie epidemii otyłości i cukrzycy zdrowszych produktów. Wynalezienie czekolady pozbawionej dodatkowych cukrów jest milowym krokiem dla branży, który został postawiony zaledwie trzy lata po wynalezieniu sposobu na zmianę struktury cukru, która zwiększa jego „słodkość”.

Nestle umocni zapewne dzięki swojemu odkryciu pozycję globalnego lidera branży. Zapowiada już, że wykorzysta nową metodę do produkcji słodyczy innych własnych marek w w kolejnych krajach.

Nowa gorzka czekolada będzie zawierała o około 40 proc. mniej cukru niż jej rynkowe odpowiedniki pozbawione masy z kakaowca.

>>> Polecamy: W Polsce odrodzi się kultura wina? Ekonomista: Klimat coraz bardziej sprzyja produkcji polskich trunków