W wielu z nich jedna potrawa kosztuje od 300 do 400 dol., ale w niektórych przypadkach ceny przekraczają tysiąc dolarów – pisze CNBC.

Aż połowa 10 najdroższych restauracji wyróżnionych przez Michelina (albo prowadzonych przez szefa kuchni, który ma takie osiągnięcie w swoim CV) znajduje się w Japonii. Oto najdroższe lokale na świecie (cena na osobę bez uwzględnienia kosztów napojów i obsługi; podana kwota to cena najdroższego menu degustacyjnego, w którego skład wchodzi zazwyczaj od 8 do 12 dań serwowanych podczas kolacji):

  • Sublimotion, Ibiza, Hiszpania – 1740 dol.;
  • Ultraviolet by Paul Pairet, Szanghaj, Chiny – 1422 dol.;
  • Kitcho Arashiyama Honten, Kioto, Japonia – 910 dol.;
  • Azabu Kadowaki, Tokio, Japonia – 825 dol.;
  • Masa, Nowy Jork, USA – 800 dol.;
  • Joel Robuchon, Tokio, Japonia – 637 dol.;
  • Kikunoi Honten, Kioto, Japonia – 637 dol.;
  • Gion Maruyama, Kioto, Japonia – 637 dol.;
  • Guy Savoy, Paryż, Francja – 615 dol.;
  • Piazza Duomo, Alba, Włochy – 580 dol.;

Japonia jest też krajem, który ma najwięcej restauracji oznaczonych gwiazdkami Michelina na osobę, natomiast Tokio miastem z największą liczbą takich lokali na świecie.

Reklama