Za ustawą głosowało 404 posłów; jeden był przeciwny, a jeden wstrzymał się od głosu.

Nowe przepisy rozszerzają liczbę odmian winorośli, z których będzie można produkować wino gronowe. Wino będzie można wytwarzać ze wszystkich odmian winorośli zakwalifikowanych do wyrobu tego gatunku w Unii Europejskiej.

Według ustawy, producent wina będzie mógł je wzbogacać poprzez dodanie cukru do winogron, moszczu i wina gronowego. Projektowane regulacje zakładają, że minister rolnictwa, w przypadku wystąpienia wyjątkowo niekorzystnej pogody podczas dojrzewania owoców, będzie mógł wystąpić do Komisji Europejskiej o zwiększenie dozwolonego poziomu dodawanego cukru.

Producenci wytwarzający wyroby winiarskie w ilości większej niż 1000 hektolitrów będą musieli prowadzić tzw. skład podatkowy. Natomiast z obowiązku posiadania składu zwolnione zostaną podmioty wyrabiające wino gronowe z upraw własnych w ilości mniejszej niż 1000 hektolitrów.

Reklama

Skład podatkowy, to miejsce określone w zezwoleniu wydanym przez właściwego naczelnika urzędu celnego, podlegające szczególnemu nadzorowi podatkowemu. Może być w nim wykonywana produkcja, przetwarzanie, magazynowanie i wysyłka wyrobów podlegających akcyzie.

Przedsiębiorcy, którzy będą wprowadzali wino do sprzedaży, muszą być zarejestrowani w Agencji Rynku Rolnego. Nowela wprowadza sankcje karne m.in. za wyrób wina gronowego w miejscu innym niż wskazane w zgłoszeniu złożonym do Agencji. Kontrolowaniem upraw winorośli oraz produkcji win zajmie się Państwowa Inspekcja Ochrony Roślin, która będzie przekazywała stosowne informacje ministrowi rolnictwa.

Zmienione zostały też przepisy o akcyzie, tak by podmioty, które będą zajmowały się produkcją wina, mogły płacić akcyzę w formie zaliczkowej. Nowelizacja ma na celu dostosowanie polskiego prawa do przepisów unijnych. Ustawa ma wejść w życie w 14 dni od jej ogłoszenia. Teraz zajmie się nią Senat.