Mącznik młynarek jako "nowa żywność"
Dopuszczone do spożycia sproszkowane larwy mącznika młynarka w dokumentach Komisji Europejskiej noszą łacińską nazwę Tenebrio molitor i zostały zaliczone do kategorii „nowa żywność”. Na etykietach produktów spożywczych zawierających dodatek larw mącznika młynarka będzie znajdowało się specjalne oznaczenie.
Alergeny i promieniowanie UV
Alergicy, a w szczególności osoby uczulone na skorupiaki i roztocza kurzu domowego powinny zachować szczególną ostrożność przy jedzeniu produktów zawierających sproszkowane owady, ponieważ mogą one wywołać ciężkie reakcje organizmu. Alergeny mogą znajdować się również w karmie, jaką larwy otrzymywały w czasie hodowli. Do tej pory dowody bezpośrednio łączące spożycie larw Tenebrio molitor z przypadkami uczulenia pierwotnego i alergii są ograniczone. Mimo to na etykietach żywności zawierającej proszek otrzymany z całych larw mącznika młynarka, poddany działaniu promieniowania UV, należy podać odpowiednie informacje, czytamy w rozporządzeniu KE.
Gdzie znajdziemy dodatek sproszkowanych insektów?
Proszek z całych larw mącznika młynarka jest bezpieczny w proponowanych poziomach stosowania. Na podstawie opinii naukowców z „Bezpieczeństwo proszku z całych larw Tenebrio molitor (mącznik młynarek) poddanego działaniu promieniowania UV jako nowej żywności na podstawie rozporządzenia (UE) 2015/2283)”, KE zadecydowała, że proszek z całych larw mącznika młynarka poddany działaniu promieniowania UV będzie stosowany w:
- chlebie i bułkach,
- ciastach i ciastkach,
- produktach na bazie makaronu,
- przetworzonych produktach z ziemniaków,
- serze i produktach z sera,
- musach owocowych i warzywnych.
Czy spożywanie sproszkowanych owadów jest bezpieczne?
Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności na podstawie swoich badań uznał, że proszek z całych larw mączniaka młynarka poddany działaniu promieniowania UV jest bezpieczny w proponowanych warunkach stosowania i przy proponowanych poziomach stosowania. Na tej podstawie KE postanowiła, że nie wprowadzi żadnych ograniczeń wiekowych dotyczących spożywania żywności z dodatkiem tych insektów.
W trakcie procesu naświetlania promieniami UV proszku z larw mącznika młynarka wytwarzają się nieznaczne ilości witaminy D. Jej poziom jest na tyle niewielki, że nie ma ona większego znaczenia.