W zeszłym tygodniu ceny kakao w Nowym Jorku wzrosły o 28,5 proc. w stosunku do stycznia, do poziomu najwyższego od blisko 31 lat. Cena cukru wzrosła w tym roku o 165 proc. i jest najwyższa od 28 lat.
– Do zakłóceń podaży dokłada się wpływ ogólnie niskiego poziomu zapasów – powiedział Tobin Gorey, analityk rynku miękkich surowców w londyńskim oddziale JP Morgan. Dodał, że w pierwszych miesiącach przyszłego roku ceny cukru i kakao będą nadal rosnąć.
Ziarno kakaowe stanowi skrajny przykład obecnych problemów produkcji miękkich surowców.
Reklama
Rynek kakao wchodzi w czwarty z kolei rok niedoborów – najdłuższy taki okres od lat 1965–1969. Na rynku cukru czynnikiem windującym ceny jest wysoki popyt ze strony Indii – drugiego pod względem wielkości światowego producenta. Dotknięte nieurodzajem Indie czerpią z rynku światowego właśnie teraz, gdy ulewne deszcze spowodowały spadek produkcji w Brazylii.
Firma Czarnikow, makler cukru, przewiduje w prognozie na lata 2009–2010 deficyt cukru w wysokości 13,5 mln ton po niedoborze na poziomie 15,8 mln ton w latach 2008–2009.
Ceny referencyjne herbaty wzrosły od stycznia o ponad 80 proc. i w zeszłym tygodniu ustanowiły historyczny rekord. Van Rees, holenderska firma handlująca herbatą, twierdzi, że „są podstawy, by w I kwartale przyszłego roku spodziewać się hossy na rynku herbaty”.
Kawa podrożała w tym roku o 30 proc., przy czym wysokiej jakości arabica osiąga ceny tylko przelotnie notowane w ciągu ostatnich 11 lat. Złe warunki pogodowe sprawiły, że sok pomarańczowy podrożał w tym roku prawie o 90 proc.
ikona lupy />
Drzewo kakaowe / Bloomberg