Oto lista artykułów spożywczych, które nie potrzebują zbyt niskiej temperatury:
Jakich owoców nie przechowywać w lodówce?
- cytryny;
- limonki;
- kiwi;
- banany;
- arbuz;
- pomarańcze;
- awokado;
- ananas;
- jabłka;
- wiśnie;
- brzoskwinie.
Warzywa, które nie potrzebują bardzo niskiej temperatury:
- pomidory;
- cebula;
- czosnek;
- ogórki;
- ziemniaki.
Wśród produktów, które nie muszą być przechowywane w lodówce jest też m.in. chleb, kawa, miód oraz przyprawy – przypomina serwis "Merkur".
Jak prawidłowo przechowywać żywność?
- na półkach umieszczonych przy drzwiach: artykuły, które nie wymagają zbyt niskiej temperatury (np. jaja, sosy i napoje);
- górna półka: mleczne produkty oraz żywność z długim terminem ważności;
- środkowa półka: produkty z krótkim terminem ważnośi (gotowe potrawy, wędliny i sery)
- najniższa półka: jest przeznaczona na rzeczy, które psują się najszybciej (np. surowe mięso)
- dolne szuflady:miejsce, gdzie jest wysoka wilgotność i wyższa temperatura, odpowiednie dla niektórych owoców i warzyw (np. marchwi, brokułów i fasoli).
Zasady, o których warto pamiętać
Nie można przetrzymywać żywności zbyt długo (nawet w lodówce) – podkreśla GIS. Ugotowane dania najlepiej przechowywać w lodówce w temperaturze poniżej 5 st. C.
Należy pamiętać o tym, by nie pozostawiać gotowanego jedzenia w temperaturze pokojowej na dłużej niż dwie godziny. Z kolei przy rozmrażaniu artykułów spożywczych lepiej pozostawić produkt w lodówce niż w temperaturze powyżej 5 st. C.
Tuż przed podaniem gotowanych potraw lepiej utrzymać wysoką temperaturę dania (ponad 60 st. C). Jeśli żywność jest przechowywana w nieodpowiednich warunkach, może dojść do namnażania się mikroorganizmów – ostrzega GIS.