statystyki

Kopi Luwak - najdroższa kawa świata, którą robi się z odchodów (GALERIA)

16 sierpnia 2010, 06:33 | Aktualizacja: 24.04.2011, 21:14

Kopi Luwak - najdroższa i najbardziej ekskluzywna kawa świata. Produkuje się ją w południowo-wschodniej Azji z odchodów Łaskuna Muzanga. Cena za kilogram przekracza często 450 dolarów amerykańskich. Zobacz, w jaki sposób przebiega tradycyjna produkcja Kopi Luwak w Indonezji.

Łaskun Muzang to zwierzę z rodziny łaszowatych, które zamieszkuje Azję południowo-wschodnią. Jest wszystkożerne, zjada m.in. myszy i owady, ale też owoce i ziarna kawy. Sęk w tym, że wśród ziaren kawy łaskun potrafi wybrać te najlepsze. Trawi je tylko częściowo, po czym wydala. Ludzie, trudniący się produkcją Kopi Luwak zbierają odchody łaskuna, po czym następuje długi proces czyszczenia, suszenia i prażenia "odzyskanych" ziaren.

Następnie ziarna kawy są mielone i sprzedawane najdrożej ze wszystkich kaw pod nazwą Kopi Luwak. Według smakoszy kawa ta ma delikatny smak, zdecydowanie wart swojej ceny (minimum 450 dolarów USD za kilogram). Rocznie produkuje się tylko około 400 kg Kopi Luwak.

Aby zobaczyć galerię zdjęć z procesu produkcji kawy kliknij w zdjęcie poniżej.

  • Wyślij
  • Drukuj
Źródło:forsal.pl
  • Drukuj
  • 1
  • Wyślij

Uwaga, Twój komentarz może pojawić się z opóźnieniem do 10 minut.

Twój komentarz

Zanim dodasz komentarz - zapoznaj się z zasadami komentowania artykułów.

Widzisz naruszenie regulaminu? Zgłoś je!

Komentarze: 1

  • 1: gosc z IP: 84.114.134.* (2012-12-01 06:23)

    to glupie

Polecamy

Wiadomości branżowe

Tylko na Forsal.pl

Infografiki, wykresy, mapy

Opinie

Najnowsze galerie »

wszystkie »

Finansopedia forsal.pl

popularnenajnowsze