Rzeczniczka resortu wyjaśniła, że zakaz wprowadzono w związku z wykryciem w Polsce przypadku tzw. świńskiej grypy.

Na mocy decyzji ministerstwa zostają anulowane wszelkie zezwolenia na wwóz polskiej wieprzowiny. Zakaz dotyczy wwozu żywca, mięsa wieprzowego i produktów z niego z wyjątkiem tych, które przeszły obróbkę termiczną w temperaturze co najmniej 80 stopni C.

Wcześniej Białoruś wprowadziła zakaz sprowadzania wieprzowiny z Meksyku, Kostaryki, USA i szeregu państw zachodnioeuropejskich.

W obawie przed wirusem nowej grypy ok. 20 krajów zabroniło importu wieprzowiny i innego mięsa.

Reklama

Główny weterynarz Organizacji NZ ds. Wyżywienia i Rolnictwa (FAO) Joseph Domenech ocenia, że groźba zarażenia się wirusem grypy A/H1N1 poprzez wieprzowinę jest tak minimalna, że można jej w ogóle nie brać pod uwagę.

"Żaden wirus grypy nie został odnaleziony w mięsie i jego produktach" - zapewnił.