statystyki

Michał Gajewski ma zgodę KNF na objęcie stanowiska prezesa BZ WBK

9 sierpnia 2016, 16:14 | Aktualizacja: 09.08.2016, 17:37
Źródło:ISBnews

Komisja Nadzoru Finansowego (KNF) wyraziła zgodę na powołanie Michała Gajewskiego na stanowisko prezesa Banku Zachodniego WBK, podała Komisja.

Rada nadzorcza BZ WBK powołała Michała Gajewskiego na stanowisko prezesa w maju tego roku i oddelegowała do czasowego pełnienia obowiązków prezesa przewodniczącego rady nadzorczej, Gerry'ego Byrne'a

Michał Gajewski jest z wykształcenia prawnikiem, absolwentem Wydziału Prawa Uniwersytetu im. Adama Mickiewicza w Poznaniu, dodatkowo studiował na uczelniach: Northwestern University w Chicago oraz London Business School. W 2012 rozpoczął pracę w Banku Millenium S.A., początkowo w latach 2012-2015 był dyrektorem makroregionalnym w pionie bankowości detalicznej, następnie w roku 2015 został powolny na funkcję członka zarządu ds. detalu.

Na początku listopada ub.r. Mateusz Morawiecki złożył rezygnację z funkcji prezesa zarządu BZ WBK w związku z objęciem funkcji wicepremiera i ministra rozwoju.

Bank Zachodni WBK należy do czołówki banków uniwersalnych w Polsce. Jego akcje są notowane na warszawskiej GPW. Jego głównym akcjonariuszem jest hiszpański Santander, pierwszy bank w strefie euro i 11. na świecie pod względem kapitalizacji.

(ISBnews)

Twój komentarz

Zanim dodasz komentarz - zapoznaj się z zasadami komentowania artykułów.

Widzisz naruszenie regulaminu? Zgłoś je!

Wiadomości branżowe

Tylko na Forsal.pl