Wicedyrektor generalny FAO Mario Lubetkin, w wywiadzie dla agencji EFE, wskazał jako główną przyczynę klęski głodu gwałtowny wzrost cen żywności wywołany suszami występującymi na przemian z powodziami. W Argentynie, będącej jednym z większych światowych producentów zbóż i mięsa, całkowitemu spustoszeniu uległy rozległe uprawy.

Według najnowszego raportu Obserwatorium Długu Społecznego przy Uniwersytecie Katolickim Argentyny (UCA), głód lub ostre niedożywienie stały się w tym roku udziałem ponad 8 milionów argentyńskich dzieci do 17 roku życia.

1 milion 600 tysięcy spośród nich "żyje w nędzy i niepewności, czy i kiedy zje następny posiłek" – czytamy w raporcie.

Według badań 4,2 miliona Argentyńczyków wskutek kryzysu gospodarczego odżywia się gorzej niż dotąd.

Reklama

Rząd Argentyny ogłosił, że inflacja w kraju (najwyższa w regionie i jedna z najwyższych na świecie), może wynieść w tym roku 126 proc. (PAP)