W swoim apelu marszałek województwa zwraca się do mieszkańców Warmii i Mazur o dokonywanie zakupów lokalnych produktów u przedsiębiorców z tego regionu.

"Mimo całego trudu związanego z przetrwaniem w czasie pandemii zachęcam do bycia solidarnym i do wspierania się nawzajem. Pomóżmy naszym lokalnym firmom przebrnąć przez ten trudny okres, decydujący o ich dalszym istnieniu na rynku" - podkreślił.

Brzezin przekonuje, żeby kupować żywność i potrawy u przedsiębiorców skupionych w sieci "Dziedzictwo Kulinarne Warmia Mazury Powiśle". Jak zaznacza, są one przygotowywane z użyciem lokalnych surowców, a jednocześnie z zachowaniem wszelkich zasad bezpieczeństwa i aktualnie obowiązujących przepisów prawa.

Wraz z tym apelem Urząd Marszałkowski opublikował na swojej stronie internetowej odnośnik do listy członków tej sieci oferujących sprzedaż z dostawą lub odbiorem na miejscu, u których można składać zamówienia.

Na zamieszczonej liście znajduje się obecnie 29 firm z regionu: lokale gastronomiczne, producenci wędlin, przetworów rybnych, mąki, pieczywa, wyrobów cukierniczych, mleczarskich, produktów z owoców i warzyw, a także miodów i innych produktów pszczelarskich.

Reklama

Sieć zrzesza firmy z branży gastronomicznej i hotelarskiej, zakłady przetwórcze, gospodarstwa rolne, pasieki i inne podmioty, które wytwarzają i sprzedają lokalne produkty spożywcze uznane za dziedzictwo kulinarne regionu. Członkowie otrzymują certyfikaty, które potwierdzają jakość sprzedawanych produktów.

Woj. warmińsko-mazurskie wstąpiło do Europejskiej Sieci Dziedzictwa Kulinarnego w 2005 r. jako pierwszy region z Polski. Przedsiębiorcy należący do tej sieci powołali też Regionalną Izbę Gospodarczą Żywności Naturalnej i Tradycyjnej.(PAP)

autor: Marcin Boguszewski